Južné Slovensko potrápia horúčavy: SHMÚ vydal výstrahu tretieho stupňa

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 09:57 • 2 min
Južné Slovensko potrápia horúčavy: SHMÚ vydal výstrahu tretieho stupňa

BRATISLAVA – Slovensko aj dnes potrápia horúčavy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre južnú časť Slovenska výstrahu tretieho stupňa. V okresoch Banskobystrického, Košického, Nitrianskeho a Prešovského kraja sa budú teploty pohybovať od 34 do 38 stupňov Celzia.

slovakia

left justify in out

Pre Bratislavský, Trenčiansky a Trnavský kraj platí výstraha druhého stupňa, teploty by tam mali dosiahnuť 30 až 35 stupňov Celzia. Pre severné okresy Žilinského kraja vydali meteorológovia prvý výstražný stupeň s maximálnymi teplotami do 30 stupňov Celzia.

 

Horúci vzduch by však mali schladiť búrky, výstraha prvého stupňa platí pre celé územie. Miestami s nimi možno počítať od skorého rána až do večera.

 

Počas horúcich dní by ľudia nemali podceňovať pitný režim. "Vodu je potrebné piť aj vtedy, keď nepociťujete smäd," pripomína hlavný hygienik Ivan Rovný jedno z pravidiel počas letných horúcich dní.

 

img

 

Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Nevhodné sú tie s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú malinovky, pivo, alkohol či káva. Ideálna je obyčajná voda, najlepšie vlažná. Piť treba pravidelne v menších dávkach.

 

Horúčavy prinášajú so sebou zdravotné riziká v podobe kolapsových stavov. Viac sú ohrozené ženy. Problém môžu mať napríklad i ľudia s kardiovaskulárnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom, ako aj starší ľudia.

 

Pozor si treba počas horúcich dní dávať aj na klimatizáciu. S tou to netreba preháňať. Aby nám neškodila, rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nesmie byť vyšší ako päť, maximálne sedem stupňov Celzia. "Náhle zmeny teplôt vzduchu za krátky časový úsek predstavujú pre organizmus stresovú situáciu, vznik tzv. teplotného šoku," vysvetlil Rovný.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona