Južná Kórea zvýšila stupeň ohrozenia na vážny

NETKY.SK • 10 Apríl 2013, 11:55 • 2 min
Južná Kórea zvýšila stupeň ohrozenia na vážny

SOUL - Južná Kórea a americké jednotky v oblasti zvýšili v stredu stupeň ohrozenia na "vážnu hrozbu" pred očakávaným severokórejským jadrovým testom. Severná Kórea sa podľa všetkého pripravuje na ďalší, už štvrtý jadrový test, čomu podľa juhokórejskej tajnej služby nasvedčuje presun dvoch rakiet stredného doletu k východnému pobrežiu.

slovakia

left justify in out

Testovaciu raketu by mohla KĽDR odpáliť medzi 10. a 15. aprílom v čase osláv narodenia zosnulého lídra Kima Ir-sena. Pchjongjang by mohol tiež skúšku načasovať na piatkovú návštevu amerického ministra zahraničia Johna Kerryho a generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena v Soule. Práve nedávny tretí atómový test v KĽDR odštartoval poslednú krízu na Kórejskom polostrove, pričom ďalšia takáto skúška by viedla o opätovnému sprísneniu sankcií zo strany medzinárodného spoločenstva.

Juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na vládne zdroje uviedla, že KĽDR možno pripravuje viacnásobný test, keďže okrem dvoch pripravených rakiet satelitné záznamy ukazujú aj pohyb odpaľovacích zariadení nesúcich strely kratšieho doletu vrátane rakiet SCUD a Rodong. Americké protiletecké systémy sú odpálené rakety pripravené zlikvidovať v prípade, že by predstavovali hrozbu pre iné krajiny. V prípade ich nasmerovania do mora nezasiahnu. Severokórejské rakety stredného doletu sú schopné zasiahnuť okrem Južnej Kórey aj Japonsko a americké základne na Guame.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies