Južná Kórea zrušila obmedzenie nosnosti svojich rakiet, takto reaguje na jadrové skúšky KĽDR

NETKY.SK • 5 September 2017, 09:13 • 2 min
Južná Kórea zrušila obmedzenie nosnosti svojich rakiet, takto reaguje na jadrové skúšky KĽDR

SOUL - Juhokórejský prezident Mun Če-in absolvoval dnes prvý rozhovor s americkým náprotivkom Donaldom Trumpom odvtedy, ako Severná Kórea uskutočnila svoju najnovšiu a doposiaľ najmohutnejšiu skúšku jadrovej zbrane.

slovakia

left justify in out

Počas približne 40-minútového telefonátu sa lídri dohodli, že ako odpoveď na tento krok zrušia doterajšie obmedzenie nosnosti juhokórejských rakiet, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie prezidentskej kancelárie v Soule. Mun a Trump sa tiež zhodli, že nedeľňajší jadrový test Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) bol "bezprecedentnou" vážnou provokáciou. Prezident USA zároveň potvrdil pevný záväzok brániť Južnú Kóreu. Obe krajiny sa budú usilovať o ďalšie sprísnenie medzinárodných sankcií voči Severnej Kórei.

 

Mun sa v priebehu dňa spojil aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorému podľa AP povedal, že Bezpečnostná rada OSN by sa mala vážne zaoberať odrezaním Severnej Kórey od dodávok ropy. V telefonáte trvajúcom približne 20 minút taktiež požadoval, aby tento orgán zvážil opatrenia, vďaka ktorým by Pchjongjang prišiel o zdroje zahraničnej meny, a to vrátane zákazu nasadzovať severokórejských pracovníkov v zahraničí.

 

Podľa kancelárie juhokórejského prezidenta Putin povedal Munovi, že jadrový a raketový program Severnej Kórey ohrozujú svetový mier a bezpečnosť, zdôraznil však potrebu nájsť diplomatické riešenie. Severná Kórea údajne v nedeľu uskutočnila úspešnú skúšku vodíkovej bomby. Podľa tamojšej štátnej televízie bude môcť byť otestované zariadenie použité ako hlavica novej interkontinentálnej balistickej rakety. Podľa juhokórejských armádnych zdrojov mal výbuch silu 50 kiloton trinitrotoluénu.

 

Južná Kórea dnes uskutočnila pohotovostné vojenské cvičenie s ostrou muníciou, simulujúce útok na severokórejskú lokalitu jadrových skúšok. Pri hlavnom meste Soul budú rozmiestnené i ďalšie dva protiraketové systémy THAAD. Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová vyzvala dnes Bezpečnostnú radu svetovej organizácie, aby prijala "najtvrdšie možné opatrenia" voči KĽDR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies