Juhokórejčnia zadržali loď z Hongkongu, ktorá údajne prevážala ropu do KĽDR

NETKY.SK • 29 December 2017, 12:18 • 2 min
Juhokórejčnia zadržali loď z Hongkongu, ktorá údajne prevážala ropu do KĽDR

SOUL - Južná Kórea v piatok oznámila, že zadržiava loď plaviacu sa pod vlajkou Hongkongu a jej posádku pre údajné porušenie sankcií Organizácie Spojených národov tým, že prečerpávala ropné produkty na severokórejské plavidlo.

slovakia

left justify in out

Loď Lighthouse Winmore údajne prečerpala 19. októbra približne 600 ton rafinovaných ropných produktov na severokórejskú loď v medzinárodných vodách vo Východočínskom mori po tom, ako opustila juhokórejský prístav Josu. Informoval o tom predstaviteľ juhokórejského ministerstva zahraničných vecí.

 

Keď sa hongkonská loď 24. novembra vrátila do prístavu Josu, vstúpili na ňu juhokórejskí colní úradníci a vypočúvali posádku. Južná Kórea oficiálne zaistila plavidlo po tom, ako Bezpečnostná rada OSN 22. decembra uvalila na Severnú Kóreu nové sankcie umožňujúce členským štátom zadržať a skontrolovať lode podozrivé z prepravy zakázaného tovaru do alebo zo Severnej Kórey, uviedol predstaviteľ rezortu diplomacie, ktorý nechcel byť menovaný.

 

Dodal, že 25 členov posádky zadržiavajú v Josu, ale umožnia im opustiť Južnú Kóreu po tom, ako úrady ukončia ich vyšetrovanie. Dvadsaťtri členov posádky je z Číny a dvaja z Mjanmarska. Južná Kórea plánuje oznámiť výsledky kontroly sankčnému výboru Bezpečnostnej rady OSN, uvádza agentúra AP.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona