Južná Kórea začne rozhovory s USA o rozmiestnení protiraketového systému THAAD

NETKY.SK • 7 Február 2016, 10:09 • 2 min
Južná Kórea začne rozhovory s USA o rozmiestnení protiraketového systému THAAD

SOUL - Po dnešnom vypustení rakety dlhého doletu Severnou Kóreou sa Soul a Washington dohodli, že začnú rozhovory o prípadnom rozmiestnení protiraketového systému THAAD v Južnej Kórei.

slovakia

left justify in out

Novinárov o tom informoval vysokopostavený predstaviteľ juhokórejského ministerstva obrany.

 

Tento vývoj situácie znepokojí Severnú Kóreu (KĽDR) aj Čínu, uviedla tlačová agentúra AP.

 

Čína bude vnímať protiraketový systém THAAD, ktorý je jedným z najvyspelejších obranných systémov vôbec, za ohrozenie svojich záujmov v regióne.

 

Predstaviteľ juhokórejského ministerstva dodal, že rozhovory o systéme THAAD sa budú zameriavať na posilnenie obrany Južnej Kórey i Spojených štátov, keďže obe krajiny čelia vyostrujúcim sa hrozbám zo strany Severnej Kórey.

 

Štátna severokórejská televízia dnes totiž v mimoriadnom oznámení uviedla, že nosná raketa vyniesla na obežnú dráhu družicu na pozorovanie Zeme a Severná Kórea tak dosiahla úspech. V oznámení bola aj informácia, že KĽDR vypustí i ďalšie družice. Televízia dodala, že vystrelenie rakety nariadil vodca Kim Čong-un.

 

Medzinárodné spoločenstvo malo však podozrenie, že v skutočnosti išlo o test rakety dlhého doletu, ktorá je schopná niesť bojové hlavice vrátane jadrových náloží.

 

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes vyjadril poľutovanie nad tým, že KĽDR pristúpila k vypusteniu rakety. Je totiž porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN, zakazujúcich Pchjongjangu využívať technológiu balistických rakiet. Pan tiež upozornil, že k vypusteniu rakety došlo aj napriek námietkam medzinárodného spoločenstva.

 

Pan zároveň opäť vyzval Severnú Kóreu, aby prestala s provokáciami a vrátila sa k plneniu medzinárodných záväzkov.

 

V súvislosti s týmto vývojom sa dnes o 17.00 h SEČ začne mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. O jeho zvolanie požiadali spoločne USA, Japonsko a Južná Kórea.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona