Južná Kórea vypálila varovné výstrely na severokórejské lode

NETKY.SK • 27 Máj 2016, 07:36 • 2 min
Južná Kórea vypálila varovné výstrely na severokórejské lode

SOUL - Juhokórejské námorné sily vypálili dnes varovné výstrely, aby odohnali dve severokórejské lode, ktoré nakrátko prekročili spornú námornú hranicu oboch krajín západne od Kórejského polostrova. Oznámili to dnes predstavitelia rezortu obrany v Soule.

slovakia

left justify in out

Severokórejské plavidlá - vojenská loď a rybársky čln - boli dnes ráno vo vodách pod kontrolou Južnej Kórey necelých desať minút pred tým, ako sa stiahli, uviedli predstavitelia, ktorí požadovali zachovanie anonymity v súlade s predpismi ministerstva.

Loď juhokórejského vojenského námorníctva podľa nich odpálila päť varovných výstrelov po tom, ako plavidlám zo Severnej Kórey adresovala rádiom výstrahu. Správy o zraneniach alebo škodách na jednej ani druhej strane sa neobjavili.

 

Takýto incident nie je neobvyklý, keďže Severná Kórea neuznáva hranicu, ktorú na vojny na polostrove (1950-53) medzi oboma kórejskými štátmi jednostranne určilo velenie OSN, pripomína v správe agentúra AP.

 

Severná Kórea v súčasnosti stupňuje tlak na Južnú Kóreu, aby prijala jej výzvy na obnovenie rozhovorov po mesiacoch zvýšeného napätia vyvolaného januárovou štvrtou jadrovou skúškou izolovanej komunistickej krajiny. Soul návrhy odmietol s tým, že nie sú úprimné a Pchjongjang musí najskôr preukázať, že to myslí vážne s jadrovým odzbrojením.

 

Kritici tvrdia, že KĽDR sa často uchyľuje k zmierlivým gestám po zvýšení napätia v snahe vynútiť si ústupky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona