Južná Kórea vypálila varovné výstrely na Severnú Kóreu po zbehnutí vojaka

NETKY.SK • 21 December 2017, 06:10 • 2 min
Južná Kórea vypálila varovné výstrely na Severnú Kóreu po zbehnutí vojaka

SOUL - Severokórejský vojak utiekol vo štvrtok do Južnej Kórey cez demilitarizovanú zónu, po čom z oboch strán nasledovala streľba.

slovakia

left justify in out

Vojak s "nízkou hodnosťou" sa objavil pred strážnym stanovišťom v hustej hmle. Po najnovšom zbehnutí severokórejského vojaka, už štvrtého v tomto roku, sa jednotky pohraničnej stráže Severnej Kórey priblížili k vojenskej demarkačnej línii očividne pri pátraní po dezertérovi. Juhokórejskí vojaci v reakcii vypálili približne 20 varovných výstrelov.

 

O 40 minút neskôr bolo počuť niekoľko výstrelov zo Severnej Kórey, ale žiadne guľky neprenikli cez hranicu. Príslušné juhokórejské úrady začali vyšetrovať zbehove motívy.

 

V osobitnom oznámení predstaviteľ ministerstva pre zjednotenie informoval, že dve osoby zo Severnej Kórey ušli v stredu do Južnej Kórey na rybárskej lodi. Plavidlo podľa správ objavilo hliadkovacie lietadlo v Japonskom mori a Severokórejčania prejavili vôľu emigrovať.

 

Minulý mesiac severokórejský vojak úspešne prebehol do Južnej Kórey cez dediny Pchanmundžom v demilitarizovanej zóne medzi oboma krajinami po tom, ako utrpel viacero strelných poranení spôsobených paľbou pohraničnej stráže komunistického štátu. Najnovší prebehlík využil inú časť prísne stráženej hranice.

 

Podľa údajov vrchného veliteľstva juhokórejskej armády v tomto roku utieklo do Južnej Kórey 15 Severokórejčanov vrátane štyroch vojakov. V roku 2016 tak urobil jeden vojak a štyria civilisti.

 

Od konca kórejskej vojny (1950-53) ušlo do Južnej Kórey väčšinou cez Čínu približne 30-tisíc Severokórejčanov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies