Južná Kórea: Vládnu stranu opustilo 29 poslancov kritizujúcich prezidentku

NETKY.SK • 27 December 2016, 06:36 • 2 min
Južná Kórea: Vládnu stranu opustilo 29 poslancov kritizujúcich prezidentku

SOUL - Takmer tri desiatky poslancov vystúpili dnes z juhokórejskej vládnucej strany Senuri v dôsledku korupčného škandálu okolo prezidentky Pak Kun-hje, ktorú parlament dočasne zbavil právomocí. Mohlo by to ovplyvniť prezidentské voľby, ktoré by sa mohli konať už za niekoľko mesiacov.

slovakia

left justify in out

Zo Senuri odišlo 29 poslancov, ktorí kritizujú Pak a jej stúpencov. Podľa miestnych médií plánujú založiť novú konzervatívnu stranu, ktorá sa pravdepodobne pokúsi prilákať ako svojho prezidentského kandidáta odchádzajúceho generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna. Existuje aj možnosť, že stranu v najbližších týždňoch opustia ďalší poslanci pre rozpory s prívržencami prezidentky, v ktorých rukách je naďalej vedenie strany.

 

Skupina poslancov, ktorí odišli, obvinili stúpencov Pak Kun-hje, že "zabudli na hodnoty skutočného konzervativizmu, čo viedlo k strate dôvery občanov". Majú tým byť spoluzodpovední za aféru, ktorá Južnou Kóreou otriasa už celé týždne. Proti prezidentke protestovali v uliciach milióny ľudí.

 

Rozkol vo vládnucej strane prišiel v čase, keď vyšetrovatelia rozšírili skúmanie škandálu okolo Pak Kun-hje, ktorá je obviňovaná z toho, že umožnila svojej dlhoročnej dôverníčke Čche Son-sil neoprávnene zasahovať do oficiálnych záležitostí krajiny, hoci nebola členkou vlády, ako aj vynucovať si peniaze a služby od veľkých firiem.

 

Pan Ki-mun, bývalý šéf juhokórejskej diplomacie, je vnímaný ako najväčšia nádej konzervatívcov na opätovné získanie postu šéfa Modrého domu po tom, ako aféra Pak Kun-hje skomplikovala situáciu jej strane. V posledných prieskumoch je Pan na prvom mieste tesne pred liberálnym politikom Mun Če-inom, ktorého pred štyrmi rokmi Pak porazila vo voľbách.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona