Južná Kórea umožní navštíviť komunistický Sever väčšiemu množstvu novinárov

NETKY.SK • 1 Máj 2015, 09:42 • 2 min
Južná Kórea umožní navštíviť komunistický Sever väčšiemu množstvu novinárov

SOUL - Juhokórejská vláda dnes oznámila, že v rámci programu výmenných pobytov radových občanov oboch navzájom súperiacich kórejských štátov má v úmysle umožniť vycestovať do Kórejskej ľudovodemokratickej republiky väčšiemu množstvu novinárov.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo pre zjednotenie v Soule vyhlásilo, že v snahe zlepšiť spoluprácu medzi krajinami rozdeleného Kórejského polostrova bude aktívne podporovať výmenné programy so Severnou Kóreou v oblasti športovej, kultúrnej i akademickej. Píše o tom agentúra AP.

 

Soul sprísnil obmedzenia pre civilné cesty do KĽDR po útoku na juhokórejskú bojovú loď v roku 2010, z ktorého obvinil práve Severnú Kóreu. Pchjongjang však doposiaľ odmieta, že by bol toto vojnové plavidlo torpédoval. Politickí pozorovatelia v Soule sa ale domnievajú, že Severná Kórea pravdepodobne neodpovie pozitívne na najnovšiu juhokórejskú ponuku, pretože Pchjongjang v tomto smere horlivo túži najmä po obnovení výnosných kooperačných projektov.

 

Začiatkom tohto týždňa napríklad Južná Kórea odobrila žiadosť jednej súkromnej firmy o povolenie dodávky hnojív do KĽDR. Išlo o prvý takýto prípad po piatich rokoch od útoku na juhokórejskú bojovú loď.

 

Severná Kórea trpí aj rozsiahlymi sankciami, ktoré na ňu po sérii raketových a jadrových testov uvalila Organizácia Spojených národov. KĽDR je okrem toho technicky ešte stále s Južnou Kóreou vo vojnovom stave: ich ozbrojený konflikt z rokov 1950-53 sa síce skončil prímerím, ale mierová zmluva doteraz podpísaná nebola.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies