Južná Kórea schválila dohodu o zóne voľného obchodu s Čínou

NETKY.SK • 30 November 2015, 14:10 • 2 min
Južná Kórea schválila dohodu o zóne voľného obchodu s Čínou

SOUL - Poslanci juhokórejského parlamentu dnes schválili dohodu o vytvorení zóny voľného obchodu s Čínou, ktorá je najväčším juhokórejským obchodným partnerom. Informuje o tom DPA. V nasledujúcich 20 rokoch medzi nimi zanikne vyše 90 % ciel na produkty, ktoré si vzájomne vymieňajú. Dohoda sa vzťahuje na 22 sektorov ekonomiky, vrátane financií a internetového obchodu. Okrem iných nezaradili do nej ryžu a automobily.

slovakia

left justify in out

Pred hlasovaním o dohode sa juhokórejská vláda zhodla s opozíciou na vytvorení fondu pre podporu poľnohospodárov a rybárov. Jeho celková suma má dosiahnuť 816,5 milióna eur. Soul očakáva, že vďaka zóne bude jeho hrubý domáci produkt (HDP) v prvých desiatich rokoch platnosti dokumentu rásť o 1 percentuálny bod ročne navyše. V rovnakom období by sa malo v krajine vďaka dohode vytvoriť 54.000 pracovných miest.

 

AP uviedla, že bezcolný vývoz do Číny by mal viesť k obchodným úspechom malých a stredných kórejských odevných firiem, ale aj výrobcov kozmetiky a elektroniky. Vlani dosiahol čínsky vývoz do Kórejskej republiky podľa soulskej colnej správy 235 miliárd USD (220,04 miliardy eur). Kórejská republika v minulých rokoch zvýšila tempo uzatvárania dohôd o zónach voľného obchodu. Po dohode s EÚ vstúpil v roku 2012 do života aj rovnaký dohovor so Spojenými štátmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona