Južná Kórea sa prakticky zbavila nákazy MERS

NETKY.SK • 28 Júl 2015, 09:00 • 2 min
Južná Kórea sa prakticky zbavila nákazy MERS

SOUL - Južná Kórea dnes oznámila, že sa jej de facto podarilo zbaviť nákazy blízkovýchodného respiračného syndrómu (MERS), ktorá si v krajine za vyše dva mesiace od svojho vypuknutia vyžiadala 36 obetí na životoch. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestnu agentúru Jonhap.

slovakia

left justify in out

"Ľudia sa môžu prestať znepokojovať," uviedol juhokórejský premiér Hwang Kjo-an. Posledný podozrivý pacient bol z karantény prepustený v pondelok. Krajina zároveň neregistrovala nijaký nový prípad tohto infekčného ochorenia po dobu 23 dní. Oficiálny koniec nákazy však môže byť podľa smerníc OSN vyhlásený až po dlhšom čase.

 

Juhokórejská vláda bola značne kritizovaná za slabú počiatočnú reakciu na vypuknutie vírusu, ktorého prvý prípad sa v krajine objavil 26. mája. V priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov bolo do karantény umiestnených až 16.000 ľudí.

Vláda sa teraz s dôsledkami vírusu, ktorý negatívne poznačil ekonomický rast Kórey, snaží vyrovnať aj pomocou doplnkového rozpočtu vo výške deväť miliónov eur, spresnila agentúra Jonhap.

 

MERS je infekcia dýchacích ciest, ktorú spôsobuje novoobjavený rovnomenný koronavírus.

 

Šírenie tohto ochorenia v Kórejskej republike je najväčšou epidémiou MERS mimo Saudskej Arábie, kde ho prvý raz u ľudí identifikovali v roku 2012 a odvtedy naň v tejto arabskej krajine zomrelo viac ako 400 ľudí.

 

V Ázii sa vyskytli najprv izolované prípady a potom sa epidémia rozvinula v Kórejskej republike, kam ochorenie priniesol jeden z miestnych podnikateľov, ktorý sa vrátil z Blízkeho východu. Na MERS dosiaľ neexistuje liečba ani očkovacia látka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona