Južná Kórea sa po odpálení rakety obáva ďalšej provokácie KĽDR

NETKY.SK • 13 Apríl 2012, 10:52 • 2 min
Južná Kórea sa po odpálení rakety obáva ďalšej provokácie KĽDR

Južná Kórea sa po odpálení rakety obáva ďalšej provokácie KĽDR - Politika Južná Kórea sa obáva vojenskej provokácie zo strany KĽDR po tom, ako sa Pchjongjang neúspešne pokúsil odpáliť raketu dlhého doletu. Uviedol to dnes vysoký predstaviteľ juhokórejskéh

slovakia

left justify in out

img

Južná Kórea sa obáva vojenskej provokácie zo strany KĽDR po tom, ako sa Pchjongjang neúspešne pokúsil odpáliť raketu dlhého doletu. Uviedol to dnes vysoký predstaviteľ juhokórejského ministerstva obrany. 
      Odpálenie severokórejskej rakety odsúdili dnes aj ministri zahraničných vecí skupiny G8, ktorí sa zišli na rokovaní vo Washingtone. Ministri zdôraznili, že KĽDR konala v rozpore s platnými rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN. 
      "Veľmi vysoká je možnosť ďalšieho štartu rakety, jadrovej skúšky alebo vojenskej provokácie, ktorá by mala za cieľ posilnenie vnútornej súdržnosti (KĽDR)," vyhlásil citovaný predstaviteľ v juhokórejskom parlamente.
      Zdôraznil však, že Soul zatiaľ nemá konkrétne informácie o tom, že by Severná Kórea pripravovala nejakú vojenskú akciu. 
      Šéfovia diplomacií G8 v spoločnom vyhlásení z washingtonskej schôdzky uviedli, že odpálenie severokórejskej rakety je hrozbou pre mier a stabilitu celého regiónu. Vyzvali tiež Pchjongjang, aby sa už o nič podobné nepokúšal a definitívne ukončil svoj jadrový a raketový program, pričom mu pohrozili mu odvetnými opatreniami. 
      "Sme pripravení spoločne s ďalšími (partnermi) zvážiť prijatie opatrení, reagujúcich na aktivity KĽDR, ktoré porušujú rezolúcie BR OSN," konštatovali ministri skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta a Ruska. 
      Dlho očakávané vystrelenie severokórejskej rakety dlhého doletu sa skončilo pre Pchjongjang neúspechom, keď po niekoľkých minútach letu raketa spadla do mora. Podľa japonských a juhokórejských zdrojov sa raketa po približne 120-kilometrovom lete rozlomila na asi 20 kusov. Dopadla údajne do mora pri západnom pobreží Kórejského polostrova.
      Odpálenie rakety sa uskutočnilo pri príležitosti stého výročia narodenia zakladateľa komunistickej krajiny Kim Ir-sena. Vyvolalo medzinárodnú kritiku kvôli obavám, že pôjde o skrytý test raketovej technológie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies