Južná Kórea sa musí ospravedlniť za pálenie portrétov lídrov

NETKY.SK • 16 Apríl 2013, 10:39 • 2 min
Južná Kórea sa musí ospravedlniť za pálenie portrétov lídrov

SOUL - Severná Kórea pohrozila okamžitým odvetným zásahom proti svojmu južnému susedovi, ak sa neospravedlní za pálenie portrétov jej lídrov demonštrantami. KĽDR reagovala na spálenie portrétov prvého lídra Kima Il-sunga (Kima Ir-sena), jeho syna Kima Čong-ila a súčasného vodcu Kima Čong-una na demonštrácii v Soule.

slovakia

left justify in out

Severokórejská armáda vo vyhlásení konštatovala, že išlo o "odporný zločin", ktorý si zasluhuje okamžitú a spravodlivú odpoveď, ak nepríde ospravedlnenie. "Odvetná akcia príde bez varovania," uviedlo vo vyhlásení velenie armády. Južná Kórea toto ultimátum, odmietla ako "poľutovaniahodné" a vyhlásila, že na každú vojenskú provokáciu bude tvrdo reagovať.

Analytici tvrdia, že dnešné severokórejské varovanie sa nieslo v umiernenejšom duchu než podobné vyhlásenia z poslednej doby, čo by mohlo znamenať zmenu radikálneho postoja KĽDR. "Ak chce bábková vláda skutočne dialóg a rokovania, musí sa ospravedlniť," píše sa vo vyhlásení. 

KĽDR zorganizoval na pondelok masové zhromaždenia po celej krajine pri príležitosti osláv nedožitých 101. narodenín zakladateľa štátu Kima Il-sunga (Kima Ir-sena). Štátne oslavy pri príležitosti Dňa slnka pripadajúceho každoročne na 15. apríl sa odohrali v čase, keď KĽDR čelí rastúcej medzinárodnej izolácii súvisiacej so stupňovaním napätia na Kórejskom polostrove. V médiách sa cez víkend rozšírili správy, že KĽDR využije výročie Kimovej smrti na raketovú skúšku, čo by situáciu ešte zhoršilo. Juhokórejská armáde je v stave pohotovosti a situáciu pozorne monitoruje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies