Južná Kórea rozbieha rokenrolovú diplomaciu, posiela do KĽDR svoje najznámejšie kapely

NETKY.SK • 30 Marec 2018, 18:52 • 2 min
Južná Kórea rozbieha rokenrolovú diplomaciu, posiela do KĽDR svoje najznámejšie kapely

BRATISLAVA - Južná Kórea sa chystá poslať na územie svojho ešte nedávno nezmieriteľného rivala, do Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR), desiatky svojich najznámejších speváčok, spevákov a kapiel, ktorí na Severe odohrajú veľký benefičný koncert. Britská spoločnosť BBC, ktorá v tejto súvislosti hovorí o "rokenrolovej diplomacii", oslovila jednu z najznámejších juhokórejských skupín YB, ktorá v Pchjongjangu vystúpila už v roku 2002 a teraz by sa tam mala po šestnástich rokoch opäť vrátiť.

slovakia

left justify in out

„Veľmi ma potešilo, keď som sa dozvedel, že sa tam vraciame," povedal pre BBC basgitarista YB Park Tae-hi. Aj spevák a líder kapely Jun Do-hjon si na vystúpenie v Pchjongjangu pred šestnástimi rokmi spomína s nostalgiou. „Najprv som si nebol istý, či do toho máme ísť, či to bude fungovať. Severokórejčania predsa nikdy ani nepočuli o rockovej hudbe," spomína spevák.

Nakoniec však mala kapela v Pchjongjangu obrovský úspech, pričom najväčšie emócie vyvolalo, keď zahrala pomalú pieseň Arirang, ktorá je neoficiálnou hymnou zjednotenej Kórey.

„Nadviazal som očný kontakt so staršou ženou, ktorá sedela blízko pri pódiu. Plakala, a ako som sa na ňu tak pozeral, spomenul som si na svoju starú mamu, ktorá má rodinu v Severnej Kórei. V tej chvíli mi došlo, ako veľmi ju musí chcieť vidieť. Podľa toho, čo viem, sme všetci plakali," hovorí spevák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies