Južná Kórea povolila civilnej organizácii kontakt so Severnou Kóreou v rámci humanitárnej pomoci

NETKY.SK • 26 Máj 2017, 09:17 • 2 min
Južná Kórea povolila civilnej organizácii kontakt so Severnou Kóreou v rámci humanitárnej pomoci

SOUL - Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie povolilo civilnej organizácii obnoviť styk so Severnou Kóreou v rámci programov humanitárnej pomoci.

slovakia

left justify in out

Ide o prvý takýto súhlas od januára 2016, keď Severná Kórea uskutočnila svoj štvrtý jadrový test, informovali dnes juhokórejskí predstavitelia v Soule.

 

Oznámenie naznačuje, že sa liberálna vláda vedená novým prezidentom Mun Če-inom pokúša znovu spustiť pozastavené programy civilnej pomoci a výmenné programy v snahe zlepšiť napäté vzťahy s komunistickým Severom. Munova konzervatívna predchodkyňa Pak Kun-hje od štvrtého nukleárneho testu žiadne civilné styky nepovolila.

 

Občianske hnutie Korean Sharing Movement chce podľa uvedeného oznámenia pomôcť bojovať proti malárii v Severnej Kórei.

 

"Kým nová vláda zastáva postoj pevnej reakcie na severokórejské provokácie, ako sú vypustenia rakiet, je tiež jasné, že súčasné prerušenie stykov medzi Juhom a Severom nie je ideálne pre stabilizáciu situácie na Kórejskom polostrove," povedala hovorkyňa ministerstva pre zjednotenie.

 

Uvedená civilná organizácia oznámila, že sa spojí so Severnou Kóreou e-mailom a pokúsi sa pre ňu zabezpečiť insekticídne prostriedky, diagnostické súpravy, repelenty a siete. Potom požiada o vládny súhlas s návštevou Severnej Kórey, aby mohla túto pomoc odovzdať, ak Sever ponuku prijme.

 

Oba kórejské štáty sú oddelené opevnenou hranicou, ktorá je najprísnejšie stráženou na svete. Ich občania si nemôžu telefonovať, posielať listy ani e-maily bez osobitného vládneho povolenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies