Južná Kórea poprela Trumpove slová o nových obchodných rozhovoroch

NETKY.SK • 28 Apríl 2017, 10:49 • 2 min
Južná Kórea poprela Trumpove slová o nových obchodných rozhovoroch

SOUL - Južná Kórea neplánuje nanovo rokovať so Spojenými štátmi o bilaterálnej obchodnej dohode alebo platiť Washingtonu za raketový obranný systém.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia rezortov hospodárstva a obrany v Soule týmto vyhlásením reagovali dnes na slová amerického prezidenta Donalda Trumpa. Šéf Bieleho domu totiž oznámil, že upraví alebo zruší "hroznú" bilaterálnu obchodnú dohodu s Južnou Kóreou a navyše tohto svojho ázijského spojenca prinúti zaplatiť miliardu dolárov za obranný raketový systém THAAD. Trump to vyhlásil v rozhovore pre agentúru Reuters.

To, že Soul nebol upovedomený o žiadnych nových obchodných rokovaniach, potvrdil pre agentúru AP námestník tamojšieho ministra hospodárstva. Juhokórejské ministerstvo obrany v samostatnom vyhlásení uviedlo, že sa nemení plán, podľa ktorého náklady na správu systému THAAD znášajú Američania.

Inštalovanie moderného protiraketového systému THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) v Južnej Kórei sa začalo v noci na stredu. Systém bol umiestnený v juhozápadnej časti krajiny.

Americký systém THAAD je schopný zneškodniť balistické rakety krátkeho a stredného doletu. Jeho úlohou má byť posilnenie obrany pred možnou severokórejskou raketovou hrozbou. Na inštalácii tohto systému v Južnej Kórei sa Washington a Soul dohodli vlani v júli.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona