Južná Kórea opäť ponúka Severu rokovania o spoločnom priemysle

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 10:45 • 2 min
Južná Kórea opäť ponúka Severu rokovania o spoločnom priemysle

SOUL - Južná Kórea vo štvrtok formálne oslovila Severokórejčanov s ďalšou ponukou rokovaní o prevádzke spoločného priemyselného komplexu v Kchäsongu, ktorá je po nedávnom vyostrení vzájomného napätia pozastavená.

slovakia

left justify in out

Krajina tak urobila napriek tomu, že Pchjongjang podobnú ponuku pred necelými dvoma týždňami odmietol. Juhokórejčania tentoraz pohrozili, že ak druhá strana s rokovaniami neprejaví súhlas do 24 hodín, budú musieť prijať nešpecifikované "významné opatrenia". Vzhľadom na ultimátum sa predpokladá, že Soul zvažuje úplné stiahnutie z Kchäsongu, kde 123 juhokórejských podnikov zamestnáva okolo 53-tisíc Severokórejčanov. Ponuka nasleduje deň po tom, ako vláda ohlásila pomoc firmám, ktoré sa po prerušení výroby dostali do ťažkostí. Navrhované rokovania by sa mali uskutočniť na úrovni predsedov jednotlivých výborov, ktoré dozerajú na prevádzku spoločnej zóny.

Komplex ležiaci 10 kilometrov od hranice medzi znepriatelenými Kóreami vznikol v roku 2004 ako symbol vzájomnej spolupráce, ktorá doteraz pokračovala aj napriek mimoriadne vysokému napätiu v regióne. Spoločná zóna pre severokórejský režim predstavuje dôležitý zdroj príjmov a predošlé krízy vo vzťahoch medzi Pchjongjangom a Soulom na prevádzku nemali väčší vplyv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies