Južná Kórea oficiálne schválila plány na vyzdvihnutie potopeného trajektu Sewol

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 07:59 • 2 min
Južná Kórea oficiálne schválila plány na vyzdvihnutie potopeného trajektu Sewol

SOUL - Južná Kórea dnes oficiálne schválila plány vyzdvihnúť z morského dna vrak trajektu Sewol, ktorý sa pred rokom potopil počas pravidelnej plavby na turistami vyhľadávaný ostrov Čedžu, ležiaci vo Východočínskom mori. Nešťastie si vyžiadalo životy viac ako 300 ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vyzdvihnutie trajektu je jednou z požiadaviek príbuzných obetí, ktorí dúfajú, že by to mohlo viesť k objasneniu niektorých podrobností o príčinách nehody. Príbuzní sa zároveň nádejajú, že sa podarí nájsť telá deviatich pasažierov, ktorí sú stále vedení ako nezvestní. Príčiny potopenia lode, ktorá sa plavila medzi mestom Inčchon a ostrovom Čedžu, sa zatiaľ jednoznačne nepodarilo zistiť. Isté je, že trajekt viezol trojnásobne ťažší náklad ako bola jeho kapacita.

 

Časť viny nesie aj posádka, ktorá urobila zásadné chyby - okrem iného aj pri organizovaní záchrannej akcie. Zistilo sa, že cestujúci síce mali na sebe záchranné vesty, ale márne čakali na pokyn posádky, aby opustili loď. Medzi prvými z nej unikol kapitán, ktorého nedávno súd odsúdil na 36 rokov väzenia.

 

Na palube lode bolo spolu 476 ľudí, nešťastie prežilo len 172 z nich. Medzi nimi boli aj členovia vedenia posádky, ktorí nasledovali príklad kapitána a potápajúce sa plavidlo opustili medzi prvými.

Záchranári našli 295 tiel obetí, zvyšných deväť ľudí je stále nezvestných, ale sú považovaní za mŕtvych.

 

Náklady na vyzdvihnutie potopeného trajektu sa odhadujú na 91-137 miliónov dolárov a celá operácia môže trvať až 18 mesiacov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies