Južná Kórea odoberá vzorky vody pre možný rádioaktívny odpad

NETKY.SK • 28 August 2019, 10:09 • 2 min
Južná Kórea odoberá vzorky vody pre možný rádioaktívny odpad

SOUL - Juhokórejská vláda dala analyzovať vzorky vody odobrané v blízkosti námornej hranice so Severnou Kóreou v Žltom mori. Objavili sa totiž správy, že z vôd KĽDR by mohol unikať rádioaktívny odpad.

slovakia

left justify in out

Stanica Rádio Slobodná Ázia (RFA) tento mesiac uviedla, že závod na spracovanie uránu v Pchjongsane na juhozápade Severnej Kórey mohol vypustiť rádioaktívny odpad do mora cez rieku Jesong, pričom sa odvolávala na družicové zábery.

 

img

 

Hovorca juhokórejského ministerstva pre zjednotenie I Sang-min sa na pravidelnej tlačovej konferencii vyjadril, že spomínané vzorky morskej vody boli odobrané ešte v priebehu minulého piatku a výsledky analýzy sa očakávajú po zhruba dvoch týždňoch. V Pchjongsane sú len bane na urán a závod na jeho rafináciu a podľa vyjadrenia expertov je nepravdepodobné, že by vyprodukovali rádioaktívny odpad alebo iné vysoko rádioaktívne materiály, ktoré by mohli byť škodlivé pre ľudí. 

 

img

 

Internetová stránka 38 North, ktorá monitoruje dianie v Severnej Kórei, v utorok uviedla, že "sledovaný únik je menej rozsiahly", než sa tvrdilo v predchádzajúcich správach médií. Za "možno ešte dôležitejšie" než dôsledky pre životné prostredie považuje to, že prevádzka spomínaného závodu nasvedčuje "pokračovaniu a uprednostňovaniu programu výroby vysoko obohateného uránu pre jadrové zbrane" v Severnej Kórei.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies