Južná Kórea nebude diplomaticky bojkotovať olympiádu v Pekingu

NETKY.SK • 13 December 2021, 06:51 • 2 min
Južná Kórea nebude diplomaticky bojkotovať olympiádu v Pekingu

CANBERRA/ SOUL - Juhokórejský prezident Mun Če-in v pondelok oznámil, že Južná Kórea sa nepridá k Spojeným štátom v diplomatickom bojkote Zimných olympijských hier v Pekingu.

slovakia

left justify in out

Mun na návšteve Austrálie povedal, že jeho vláda "neuvažuje" o bojkote olympiády na protest proti porušovaniu ľudských práv v Číne, aký už oznámilo viacero západných krajín. Doplnil, že Soul o účasť na takomto bojkote žiadna iná krajina, a teda ani USA, nepožiadala.

 

img

 

Rozhodnutie Washingtonu, nevyslať na pekinskú olympiádu v budúcom roku oficiálnu delegáciu, dostalo Južnú Kóreu do chúlostivej situácie. Snaží sa totiž nenarušiť vzťahy so svojím hlavným spojencom Washingtonom, no ani dôležité ekonomické väzby s Pekingom.

 

img

 

Bojkot schladil aj nádeje Soulu na využitie olympiády ako miesta pre pokročenie v medzikórejskom zmierení, ako to bolo počas olympijských hier v Južnej Kórei v roku 2018, či pre možné vyhlásenie oficiálneho konca kórejskej vojny z rokov 1950-53. Tá sa skončila prímerím, nie mierovou zmluvou.

 

"Spojené štáty, Čína a Severná Kórea vyjadrili v zásade svoj súhlas," povedal Mun v zmienke o deklarácii o ukončení vojny. "Nemohli sme však začať rozhovory, pretože Severná Kórea žiada ako podmienku ukončenie nepriateľskej politiky USA voči nej."

 

Juhokórejský prezident zdôraznil, že jeho krajina chce presadzovať slobodný a otvorený tichomorský región, no musí zohľadňovať aj úlohu Číny pri úsilí o mier na Kórejskom polostrove. "Potrebujeme konštruktívne aktivity Číny pre denuklearizáciu Severnej Kórey," dodal Mun.

 

Mun Če-in je na trojdňovej štátnej návšteve Austrálie, počas ktorej obe krajiny podpísali sériu dohôd o technologickej a vojenskej spolupráci. Patrí k nim predaj 30 húfnic Austrálii v rámci kontraktu za 720 miliónov dolárov.

 

Prečítajte si: Smer-SD vyzval troch najvyšších predstaviteľov, aby nebojkotovali olympiádu v Číne

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies