Južná Kórea navrhla KĽDR pomoc v boji s epidémiou slintačky a krívačky ošípaných

NETKY.SK • 24 Február 2014, 10:36 • 2 min
Južná Kórea navrhla KĽDR pomoc v boji s epidémiou slintačky a krívačky ošípaných

SOUL - Južná Kórea ponúkla svojmu severnému susedovi pomoc v boji s epidémiou slintačky a krívačky ošípaných, ktorá v KĽDR prepukla začiatkom tohto roka. V prípade prijatia by išlo o prvú humanitárnu pomoc zo strany Soulu od roku 2010.

slovakia

left justify in out

Severokórejské ministerstvo poľnohospodárstva prostredníctvom štátnej tlačovej agentúry KCNA uviedlo, že slintačkou a krívačkou sa nakazilo najmenej 3200 prasiat, pričom viacero z nich už zahynulo.
      

Epidémia, ktorá prepukla 8. januára, spôsobila veľké hospodárske škody, ktoré by sa mohli ešte viac prehlbovať, pretože KĽDR nedisponuje dostatočným množstvom dezinfekčných a očkovacích látok ani vybavením na včasnú diagnostiku zvieracích ochorení.
      

Juhokórejské ministerstvo poľnohospodárstva podľa agentúry Reuters oznámilo, že pomoc ponúklo s cieľom zastaviť šírenie nákazy. "Vláda navrhla stretnutie na odbornej úrovni s cieľom prediskutovať situáciu a ponúknuť pomoc, pretože ide o situáciu, ktorú treba urýchlene riešiť," uvádza sa v stanovisku juhokórejského ministerstva.
      

Vzťahy medzi oboma znepriatelenými krajinami sa v ostatných dňoch zlepšili, čo minulý týždeň najviac podčiarklo po troch rokoch prvé organizované stretnutie rodín, rozdelených vojnou z obdobia rokov 1950-53.
      

Slintačka a krívačka je akútne infekčné vírusové ochorenie, ktoré sa zo zvierat môže prenášať slinami, močom a trusom, a priamym kontaktom s nimi i na človeka. V tom prípade napáda najmä ľudí s oslabeným imunitným systémom.
      

Južná Kórea pri ostatnej epidémii slintačky a krívačky v KĽDR v roku 2011 musela následne zlikvidovať okolo desať percent stavu svojho hovädzieho dobytka a ošípaných.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies