VIDEO AKTUALIZOVANÉ Južná Kórea nacvičovala útok na jadrové zariadenia KĽDR, Čína odmieta možnosť vojenskej intervencie v KĽDR

NETKY.SK • 4 September 2017, 16:54 • 2 min
VIDEO AKTUALIZOVANÉ Južná Kórea nacvičovala útok na jadrové zariadenia KĽDR, Čína odmieta možnosť vojenskej intervencie v KĽDR

SOUL - Juhokórejská armáda dnes uskutočnila cvičenie s ostrou muníciou v odpovedi na šiestu jadrovú skúšku, ktorú uskutočnil jej severný sused v nedeľu ráno.

slovakia

left justify in out

Čína je pevne odhodlaná uplatňovať mierové metódy riešenia napätej situácie na Kórejskom polostrove a odmieta akékoľvek kroky zamerané na vyvíjanie vojenského tlaku na Severnú Kóreu. 

 

Na otázku, či by mohla Čínska ľudová oslobodzovacia armáda v prípade eskalácie konfliktu vtrhnúť do KĽDR, hovorca Keng Šuang reagoval, že "ide o hypotetickú otázku, na ktorú je ťažké odpovedať". "Veľa ráz predtým sme už povedali, že vojenské metódy nie sú medzi spôsobmi, ktoré Čína považuje za riešenie tejto situácie," dodal.

 

Hovorca ďalej podotkol, že reakcia svetového spoločenstva na šiestu severokórejskú jadrovú skúšku nebola jednoznačná a táto záležitosť by sa mala i napriek komplikovanosti riešiť iba mierovou cestou.

 

Švajčiarsko by na seba mohlo vziať úlohu sprostredkovateľa v prípadných rokovaniach o mierovom urovnaní napätej situácie na Kórejskom polostrove. V utorok to navrhla švajčiarska prezidentka Doris Leuthard. Švajčiarsko tradične zastupuje záujmy Spojených štátov v krajinách, ktoré s Američanmi nemajú priame diplomatické styky, ako sú napríklad Irán alebo Kuba.

"Sme pripravení ponúknuť naše služby v oblasti vyjednávania. Najbližšie týždne ukážu, ako dokážu využiť svoj vplyv pri riešení tejto krízy Spojené štáty a Čína," vyhlásila švajčiarska prezidentka.

Leuthard vyslovila domnienku, že sa komunistická Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) intenzívnymi raketovými testami a zostrenou rétorikou iba pokúša provokovať a v skutočnosti nie je jej zámerom vyvolať vojnu. "Možnože sú severokórejské akcie len pozvánkou k dialógu. Uvidíme," povedala švajčiarska prezidentka.

Švajčiarsko má silnú tradíciu aj v organizovaní medzinárodných konferencií, na ktorých sa švajčiarski a svetoví diplomati pokúšajú nájsť diplomatické riešenie hroziacich či prebiehajúcich medzištátnych konfliktov.
 

 

 

Nemecko si dnes v súvislosti s najnovšou jadrovou skúškou, ktorú v nedeľu uskutočnil Pchjongjang, predvolalo severokórejského veľvyslanca.

 

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov sa v pondelok stretne na ďalšom mimoriadnom zasadnutí. Dôvodom je víkendový jadrový test, ktorý uskutočnila Severná Kórea. Pôjde pritom už o druhé mimoriadne zasadnutie rady pre severokórejský jadrový program za menej než týždeň.

 

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) sa pravdepodobne pripravuje na ďalšiu skúšku balistickej medzikontinentálnej rakety.

 

Išlo o simulovaný útok na severokórejské jadrové zariadenia.

 

 

Pri cvičení použili stíhačky F-15 vyzbrojené raketami dlhého doletu vzduch-zem SLAM-ER a tiež balistické strely Hjunmu-2A. Dosah balistických rakiet je približne 300 kilometrov.

 

Ciele v mori pri juhokórejskom pobreží boli "úspešne zasiahnuté", vyhlásil generálny štáb juhokórejskej armády. Dodal, že so Spojenými štátmi pripravujú ďalšie spoločné vojenské opatrenia v odpovedi na severokórejskú provokáciu.

 

Pchjongjang tvrdí, že sa mu v nedeľu ráno podarilo úspešne otestovať vodíkovú bombu, ktorá by mohla byť použitá ako hlavica novej interkontinentálnej balistickej rakety. Takáto zbraň by mohla mať potenciálne omnoho ničivejšie následky ako atómová bomba.

 

Predstaviteľ juhokórejského ministerstva obrany zároveň uviedol, že sila výbuchu pri skúške jadrovej zbrane, ktorú v nedeľu uskutočnil Pchjongjang, predstavovala približne 50 kiloton trinitrotoluénu. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies