Južná Kórea ľutuje odmietavý postoj KĽDR k rokovaniam

NETKY.SK • 15 Apríl 2013, 11:35 • 2 min
Južná Kórea ľutuje odmietavý postoj KĽDR k rokovaniam

SOUL - Južná Kórea vyjadrila v utorok poľutovanie nad rozhodnutím KĽDR odmietnuť ponuku na dialóg v záujme vyriešenia súčasnej napätej situácie na Kórejskom polostrove.

slovakia

left justify in out

Juhokórejská prezidentka Pak Kun-Hje ako aj ministerstvo pre zjednotenie opakovane vyzvali KĽDR na rokovania o kríze, Severná Kórea túto ponuku však odmietla ako "falošný trik na zakrytie agresívnej a konfrontačnej politiky". "Ľutujeme, že Sever odmietol našu ponuku na dialóg," reagoval juhokórejský minister pre zjednotenie Kim Hjung-Sok s tým, že odpoveď KĽDR je v súčasnej situácii nepochopiteľná. Aj americký minister zahraničia John Kerry vyzval v nedeľu Pchjongjang, aby sa vrátil k rokovaciemu stolu. Podobne sa vyjadrilo aj Japonsko.

Podľa tajných služieb Južnej Kórey má Sever na východnom pobreží umiestnené dve rakety stredného doletu pripravené na vystrelenie. Pozorovatelia predpokladajú, že ich odpal je najpravdepodobnejší v pondelok, na narodeniny zakladateľa vládnej dynastie Kima Ir-sena. Vzhľadom na stupňovanie krízy na Kórejskom polostrove susedné krajiny prijali mimoriadne opatrenia. Rakety stredného doletu pripravené na Severe majú údajne dosah 4000 kilometrov, čo znamená, že sú schopné zasiahnuť ktorýkoľvek cieľ v Japonsku, Južnej Kórei a prípadne aj americké vojenské základne na tichomorskom ostrove Guam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies