Južná Kórea kúpi od USA 40 stíhačiek za sedem miliárd

NETKY.SK • 25 September 2014, 10:03 • 2 min
Južná Kórea kúpi od USA 40 stíhačiek za sedem miliárd

SOUL - Juhokórejská vláda v stredu oznámila svoje rozhodnutie kúpiť od americkej spoločnosti Lockheed Martin 40 stíhačiek typu F-35 v celkovej hodnote sedem miliárd dolárov.

slovakia

left justify in out

Obchod je tak najväčším v histórii ázijskej krajiny, ktorá sa obáva o svoju bezpečnosť vo svetle aktivít susednej Severnej Kórey. Soul prejavil záujem o stroje ešte v marci, odvtedy však s vyjednáva o podmienkach predaja. Stíhačky by do Južnej Kórey, tradičného spojenca USA, mali doraziť v rokoch 2018 až 2025. Ich cieľom bude podľa Soulu nahradiť starnúce lietadlá a posilniť schopnosti krajiny zasiahnuť strategické ciele v Severnej Kórei v prípade vojny.

 

Záujem o nákup od Lockheed Martin v utorok potvrdila aj poľská vláda. Súčasťou pripravovaného kontraktu je 40 rakiet s plochou dráhou letu a s tým spojená výcviková a logistická podpora. Nákup je reakciou Poľska na krízu na Ukrajine, z ktorej vypuknutia a pretrvávania Varšava obviňuje Moskvu. Poliaci sa napriek tradične silnej armáde obávajú o svoju bezpečnosť. Zbrojársky kontrakt v hodnote pol miliardy dolárov s Poľskom minulý týždeň schválila americká vláda. Poliaci dúfajú v jej uzavretie do novembra. Dodávka by mala trvať maximálne dva roky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona