Južná Kórea chce zrušiť peniaze, hotovosť nahradia karty

NETKY.SK • 21 Apríl 2017, 14:35 • 2 min
Južná Kórea chce zrušiť peniaze, hotovosť nahradia karty

SOUL – Južná Kórea sa rozhodla otestovať spoločnosť bez používania hotovosti.

slovakia

left justify in out

Spustili projekt, ktorý má v prvom rade otestovať fungovanie nákupov bez mincí. Do projektu sa zapojili niektoré obchody, ktoré prestali prijímať od zákazníkov drobné mince, namiesto toho im prevedú sumu na predplatenú kartu.

 

Princíp je založený na kvázi dobíjacej karta, ktorú poznáme z bežnej praxe napríklad na kartu používanú v mestskej doprave. Juhokórejská centrálna banka skôr uviedla, že by postupne chcela zmeniť Južnú Kóreu v plne bezhotovostnú spoločnosť. Čím by ušetrila obrovské náklady spojené s výrobou drobných mincí, ktoré majú bez tak veľmi nízku nominálnu hodnotu, napríklad 10 wonov je v prepočte iba 0,008 eura.

 

Tento projekt by chcela zavŕšiť v roku 2020. Predstavitelia juhokórejských bánk uviedli, že pokiaľ bude testovací projekt úspešný, umožnia prevádzať nevyplatenú sumu v minciach na bankové účty. Možné by to malo byť už do konca budúceho roka.

 

Z praxe a prieskumu juhokórejskej banky vyplýva, že až dve tretiny ľudí mince nepoužíva až polovica respondentov by uvítala takúto zmenu. Ďalšou výhodou by bolo oveľa pohodlnejšie nakupovanie a zrýchlenie platieb na pokladniach. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona