Južná Kórea a USA začali cvičenie ponoriek v Žltom mori

NETKY.SK • 6 Máj 2013, 10:58 • 2 min
Južná Kórea a USA začali cvičenie ponoriek v Žltom mori

SOUL - Južná Kórea a Spojené štáty začali dnes spoločné ponorkové manévre v oblasti Žltého mora, oznámila agentúra Jonhap.

slovakia

left justify in out

Cvičenie sa koná v čase zvýšeného napätia na Kórejskom polostrove, keď Pchjongjang opakovane hrozí útokmi na svojho južného suseda i USA. 

Na vopred plánovaných námorných manévroch, ktoré potrvajú do piatku, sa zúčastňujú ponorky, torpédoborce a prieskumné lietadlá oboch krajín. 

Severná Kórea cvičenie vopred odsúdila a varovala, že osud momentálne nefungujúcej medzikórejskej priemyselnej zóny Kesong závisí od toho, či Soul ukončí svoje nepriateľské aktivity a vojenské provokácie. 

Podľa KĽDR sa na manévroch zúčastní aj lietadlová "superloď" amerického námorníctva triedy Nimitz s výtlakom až 97.000 ton spolu s údernou skupinou. Južná Kórea túto informáciu oficiálne nepotvrdila.   

Ministerstvo obrany v Soule odmietlo požiadavku Pchjongjangu na zrušenie ponorkových manévrov, ako aj spájanie tejto otázky s budúcnosťou Kesongu. Cieľom cvičenia je podľa ministerstva nácvik obrany proti možným provokáciám zo strany Severnej Kórey, takže ho za súčasnej vyhrotenej situácie nemožno odvolať. 

KĽDR disponuje veľkou flotilou ponoriek; jedna z nich pravdepodobne torpédovala juhokórejskú vojnovú loď, ktorá sa potopila v marci 2010 v Žltom mori. O život vtedy prišlo 46 námorníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona