Južná Kórea a USA sa dohodli na odložení spoločných manévrov počas olympiády

NETKY.SK • 4 Január 2018, 17:37 • 2 min
Južná Kórea a USA sa dohodli na odložení spoločných manévrov počas olympiády

SOUL - Juhokórejský prezident Mun Če-in a jeho americký náprotivok Donald Trump sa vo štvrtok dohodli na odložení pravidelných spoločných vojenských cvičení svojich krajín počas zimnej olympiády, ktorá sa bude konať vo februári v juhokórejskom meste Pchjongčchang.

slovakia

left justify in out

K dohode došlo počas telefonického rozhovoru medzi oboma lídrami, informovala agentúra Jonhap s odvolaním sa juhokórejský prezidentský úrad. Tento krok iniciovala juhokórejská strana. "Domnievam sa, že úspechu zimných olympijských hier v Pchjongčchangu by veľmi pomohlo, ak by ste vyjadrili zámer odložiť spoločné juhokórejsko-americké vojenské cvičenia počas olympiády v prípade, že Severná Kórea nepristúpi k ďalším provokáciám," povedal Mun Če-in Trumpovi.

 

Ten súhlasil a dodal, že môže informovať Severnú Kóreu o tom, že v čase olympiády nebudú prebiehať žiadne vojenské cvičenia. Trump je podľa vlastných slov prístupný možnosti, že oba kórejské štáty budú viesť medzi sebou dialóg. Takúto ponuku spomenul vo svojom novoročnom prejave severokórejský vodca Kim Čong-un.

 

Podľa veľvyslankyne USA pri OSN Nikki Haleyovej však takéto rozhovory nebudú mať zmysel, ak sa KĽDR nezbaví jadrových zbraní. Americký prezident napísal vo štvrtok na Twitteri, že k spoločným rozhovorom pomáha tlačiť Severnú Kóreu a Južnú Kóreu jeho tvrdý postoj k jadrovým zbraniam na Kórejskom polostrove.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies