Južná Kórea a USA dôkladne sledujú situáciu v Severnej Kórei

NETKY.SK • 10 Apríl 2013, 08:12 • 2 min
Južná Kórea a USA dôkladne sledujú situáciu v  Severnej Kórei

SOUL - Južná Kórea a Spojené štáty dnes monitorujú Severnú Kóreu kvôli prípadnému skúšobnému vystreleniu rakety. Test sa môže uskutočniť práve v čase zvýšeného napätia. Informovali o tom médiá s odvolaním sa na vládnych predstaviteľov.

slovakia

left justify in out

Severná Kórea minulý týždeň premiestnila na mobilnom odpaľovacom zariadení dve rakety stredného doletu Musudan na svoje východné pobrežie. Oznámil to v piatok 5. apríla Soul, ktorý sa opieral o tajné informácie.

Rakety sú podľa dostupných správ už naplnené palivom a pripravené na vystrelenie. Americkému senátnemu výboru to uviedol šéf velenia USA v Pacifiku admirál Samuel Locklear, ktorý vychádzal zo satelitných záberov.

Velenie spojených americko-juhokórejských síl zintenzívnilo monitorovanie a činnosť tajných služieb. Pre juhokórejskú tlačovú agentúru Jonhap to dnes povedal nemenovaný vojenský predstaviteľ.

Pchjongjang by podľa informácií tlačovej agentúry mohol vystreliť raketu v pondelok 15. apríla alebo v niektorý deň okolo tohto dátumu, a to na počesť narodenia zosnulého zakladateľa štátu Kim Ir-sena, ktorý bol starým otcom súčasného vodcu Kim Čong-una.

Rakety Musudan ešte údajne neboli testované, ale majú odhadovaný dostrel 4000 kilometrov. Môžu teda zasiahnuť celý Kórejský polostrov, Japonsko a americkú vojenskú základňu na tichomorskom ostrove Guam.

Na východe Severnej Kórey bolo spozorovaných päť mobilných odpaľovacích zariadení, čo zvyšuje možnosť, že môžu byť skúšobne vystrelené aj ďalšie menšie rakety.

"Sú jasné náznaky, že Severná Kórea by mohla vystreliť súčasne rakety Musudan, Scud a Nodong," uviedol pre Jonhap vládny zdroj pod podmienkou zachovania anonymity.

Rakety Scud majú dosah 300-500 kilometrov a rakety Nodong 1300-1500 kilometrov.

Juhokórejské námorné sily rozmiestnili v piatok dva torpédoborce Aegis s vysoko výkonným radarom, ktoré monitorujú východné a západné pobrežie polostrova.

Armáda uviedla do činnosti aj pozemný protiraketový radarový systém a lietadlo so systémom včasného varovania.

Japonsko rozmiestnilo protiraketové strely v hlavnom meste Tokio, ako informovali médiá v utorok.

Americké sily v Tichomorí sú pripravené a schopné zneškodniť raketu vystrelenú zo Severnej Kórey, vyhlásil admirál Locklear v utorok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona