Južná Kórea a Japonsko posielajú lietadlá na evakuáciu občanov zo Sudánu

NETKY.SK • 21 Apríl 2023, 15:30 • 2 min
Južná Kórea a Japonsko posielajú lietadlá na evakuáciu občanov zo Sudánu

SOUL - Soul v piatok uviedol, že pošle vojenské lietadlo a vojakov na evakuáciu juhokórejských občanov, ktorí uviazli v Sudáne po tom, ako tam minulý týždeň vypukli boje.

slovakia

left justify in out

Rovnaký krok prijalo aj Japonsko, ktoré v piatok oznámilo, že v snahe o evakuáciu svojich občanov z tejto konfliktom zmietanej krajiny posiela na pomoc vojenské lietadlo. Lietadlá pristanú na americkej vojenskej základni v meste Džibuti v Džibutsku. "Boje v Sudáne stále pokračujú a medzinárodné letisko v Chartúme, kde sa nachádzajú naši občania, je uzavreté," napísal juhokórejský rezort obrany vo vyhlásení zaslanom agentúre AFP.

 

V Sudáne vypukli v sobotu (15. apríla) boje medzi sudánskou armádou vedenou generálom Abdalom Fattáhom Burhánom a polovojenským zoskupením Sily rýchlej podpory (RSF), na čele ktorého stojí Burhánov námestník, generál Muhammad Hamdán Daklú. Boje si podľa piatkových vyjadrení Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyžiadali už viac než 400 obetí a ďalšie stovky zranených. Humanitárna situácia v metropole Chartúm sa výrazne zhoršila po tom, ako v dôsledku bojov uviazli doma desaťtisíce ľudí.

 

Juhokórejské lietadlo C-130J a vojaci budú v Džibuti v pohotovosti, až kým nebude možné vykonať evakuáciu. Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí v súčasnosti eviduje v Sudáne 26 svojich občanov vrátane členov diplomatickej misie, ktorí čakajú na evakuáciu. Japonská armáda v piatok uviedla, že jej dopravné lietadlo C-130 odletelo do Džibuti na misiu, ktorej cieľom je evakuovať japonských občanov zo Sudánu. Tokio priblížilo, že v tejto africkej krajine je momentálne 60 občanov Japonska vrátane zamestnancov veľvyslanectva. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona