Južná Kórea a Japonsko podpísali dohodu o zdieľaní tajných vojenských informácií

NETKY.SK • 23 November 2016, 10:10 • 2 min
Južná Kórea a Japonsko podpísali dohodu o zdieľaní tajných vojenských informácií

SOUL - Južná Kórea a Japonsko podpísali dnes v Soule dohodu o zdieľaní vojenských tajných informácií. Dokument, známy pod akronymom GSOMIA, umožní týmto ázijským krajinám priamu výmenu tajných údajov týkajúcich sa jadrového a raketového programu Severnej Kórey. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na juhokórejský rezort obrany.

slovakia

left justify in out

Dohodu podpísal juhokórejský minister obrany Han Min-ku a japonský veľvyslanec v Južnej Kórei Jasumasa Nagamine. Podpisový akt bol plánovaný už pred štyrmi rokmi, Soul ho však odročil. Dohoda je ďalším signálom zlepšovania vzťahov medzi týmito historicky znepriatelenými krajinami Ďalekého východu.

 

Dohoda GSOMIA je vnímaná ako kontroverzná najmä v Južnej Kórei, ktorá bola v rokoch 1910-1945 pod brutálnou nadvládou japonského cisárstva a táto tematika je tam vnímaná dodnes veľmi citlivo. Opozičné strany ju kritizujú a tvrdia, že bola pripravená príliš unáhlene a bez dostatočnej konzultácie so všetkými stranami.

 

Vláda však argumentuje tým, že prístup k informáciám, ktoré sú získavané japonskými družicami a inými pozorovacími systémami, je veľmi dôležitý pre lepšiu ochranu krajiny pred prípadnými vojenskými útokmi Severnej Kórey.

 

V roku 2014 podpísali Soul, Tokio a Washington podobnú trojstrannú dohodu, pričom USA tu vystupovali ako sprostredkovateľ. Nová dohoda už USA vylučuje a znamená prvú spoluprácu Južnej Kórey a Japonska v tejto oblasti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona