Južná Amerika sa môže vyrovnať Európe v počte titulov

NETKY.SK • 11 Júl 2014, 15:26 • 2 min
Južná Amerika sa môže vyrovnať Európe v počte titulov

RIO DE JANEIRO - Zaujímavosti a historické štatistiky pred nedeľňajším finálovým zápasom na XX. majstrovstvách sveta vo futbale Nemecko - Argentína (Rio de Janeiro, štadión Maracana, 21.00 h SELČ):

slovakia

left justify in out

* Nemecko a Argentína sa stretnú vo finále MS tretíkrát. V Mexiku 1986 zvíťazili Juhoameričania 3:2, o štyri roky neskôr v Taliansku sa z úspechu 1:0 tešil európsky tím. 

* V nedeľu nepribudne v 84-ročnej histórii svetových šampionátov vo futbale deviaty majster sveta. Doterajšími ôsmimi šampiónmi sú Brazília (5 titulov), Taliansko (4), Nemecko (3), Argentína (2), Uruguaj (2), Anglicko (1), Francúzsko (1) a Španielsko (1). 

* Od roku 1962 sa futbalovo dva najsilnejšie kontinenty Európa a Južná Amerika pravidelne striedali v tom, kto získal titul majstrov sveta. Až šampionát v JAR v roku 2010 priniesol zmenu. Štyri roky po triumfe Talianov sa opäť stalo svetovým šampiónom mužstvo z Európy - Španielsko. Predtým sa táto rotácia titulov naštrbila len dvakrát. V rokoch 1934 a 1938 sa dvakrát za sebou tešili Taliani a v rokoch 1958 a 1962 zasa Brazílčania. 

* Južná Amerika sa môže dotiahnuť na Európu v imaginárnom súboji o pozíciu najfutbalovejšieho kontinentu. Doterajší stav je 10:9 pre Európu. 

* Nemecko sa môže stať prvým európskym národným výberom, ktorý získa titul na pôde Južnej Ameriky. 

* Nemci premenili ich rekordnú trinástu účasť v semifinále majstrovstiev sveta na ôsmy postup do finále, aj v tejto štatistike sú na prvom mieste. Argentínčania sú vo finále po piaty raz. Zároveň platí, že vždy, keď sa prebojovali do semifinále, napokon hrali o trofej. 

* Nemci neprehrali už 17 zápasov po sebe, naposledy boli neúspešní 2. júna 2013 v medzištátnom prípravnom stretnutí s reprezentantmi Spojených štátov amerických (3:4). Argentínčania nenašli premožiteľa v predchádzajúcich jedenástich dueloch, dosiaľ naposledy ťahali za kratší koniec 16. októbra 2013 s Uruguajčanmi 

* Nemec Miroslav Klose môže opäť vylepšiť rekord v počte gólov na svetových šampionátoch. Na MS 2014 sa o jeden zásah dostal pred doterajšieho lídra Brazílčana Ronalda. Pred finále skóroval celkovo 16-krát, pričom dvakrát sa presadil na tohtoročnom šampionáte. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies