Južná Afrika: Gang uniesol 13-ročného chlapca, žiada výkupné v Bitcoinoch

NETKY.SK • 24 Máj 2018, 17:30 • 2 min
Južná Afrika: Gang uniesol 13-ročného chlapca, žiada výkupné v Bitcoinoch

WITBANK – V Južnej Afrike došlo k únosu 13-ročného chlapca, za ktorého neznámi páchatelia žiadajú výkupné vo výške 15 Bitcoinov (BTC), čo je aktuálne približne 113.000 dolárov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Miestna polícia uviedla, že v nedeľu 20. mája traja členovia gangu zastavili auto v blízkosti miesta, kde sa tínedžer Kathlego Marite hral s dvoma kamarátmi neďaleko svojho domova v meste Witbank. Svedkovia povedali, že ho muži vtiahli do vozidla a na mieste činu nechali žiadosť o výkupné. Únoscovia sa vyhrážajú, že chlapca zabijú, ak nebudú splnené ich požiadavky.

 

 

 

Miestne médiá citovali generála Leonarda Hlathiho, ktorý povedal, že chlapcova rodina prechádza veľkou traumou. "Oni dokonca ani nevedia, čo je to Bitcoin. Sú zničení a je vidieť, že majú obrovský strach a pýtajú sa, kde je ich syn."

 

Ide o prvý prípad v Južnej Afrike, v ktorom páchatelia žiadajú výkupné v kryptomene.

 

img

Pavel Lerner

 

Koncom minulého roka neznámy páchatelia uniesli výkonného riaditeľa kryptoburzy EXMO Pavla Lernera, ktorého prepustili až po zaplatení výkupného vo výške jedného milióna dolárov v Bitcoinoch. K únosu došlo vo chvíli, keď Lerner odchádzal zo svojej kancelárie v Kyjeve na Ukrajine.

 

img

 

Bitcoin sa stáva čoraz populárnejšou formou výkupného, ktoré požadujú kyberkriminálnici. V minulom roku došlo aj k šíreniu ransomwaru WannaCry, ktorý bol mimoriadne efektívny a sofistikovaný a donútil firmy po celom svete, aby si vytvorili zásobu kryptomien pre prípad infikovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies