Južná a Severná Kórea sa dohodli na znížení vojenského napätia

NETKY.SK • 9 Január 2018, 18:44 • 2 min
Južná a Severná Kórea sa dohodli na znížení vojenského napätia

SOUL - Severná a Južná Kórea sa na prelomových rokovaniach v demilitarizovanej zóne v pohraničnej obci Pchanmundžom dohodli na potrebe znížiť napätie medzi armádami oboch krajín na ich hraniciach.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na oficiálne komuniké zo stretnutia o tom informovali juhokórejské médiá. Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) aj Južná Kórea si odsúhlasili, že o procesoch, ktoré povedú k takémuto zníženiu napätia, budú obe krajiny rokovať na úrovni vysokopostavených činiteľov oboch armád.

Išlo o prvé priame rozhovory medzi predstaviteľmi znepriatelených Kóreí od roku 2015. Severná Kórea po rokovaní oznámila aj to, že vyšle na februárové zimné olympijské hry v Južnej Kórei vlastnú delegáciu. Tá bude pozostávať z vysokopostavených severokórejských predstaviteľov, športovcov, novinárov, ako aj skupiny fanúšikov. Zástupcovia Soulu dokonca navrhli, aby športovci oboch krajín na otváracom a záverečnom ceremoniáli pochodovali spoločne.

 

Práva komunikačného kanála medzi predstaviteľmi ozbrojených síl oboch štátov boli prerušené v roku 2013 roku z iniciatívy Severnej Kórei. Zástupca generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov v politických otázkach -  Jeffry Feltman počas návštevy Pchjongjangu, v decembri minulého roku, vyzval strany aby obnovili komunikačné kanály vrátane armády, aby sa znížilo riziko nesprávnych výpočtov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies