Justičný škandál v Nemecku: Sýrčan podozrivý z príprav bombového útoku sa obesil v cele

NETKY.SK • 13 Október 2016, 10:49 • 2 min
Justičný škandál v Nemecku: Sýrčan podozrivý z príprav bombového útoku sa obesil v cele

LIPSKO - Sýrskeho utečenca Džábira Bakra, podozrivého z prípravy bombového útoku na nemecké letisko, našli v stredu mŕtveho vo svojej cele vo väzení v Lipsku. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že muža našli obeseného.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP citovala informácie získané od hovorcu ministerstva spravodlivosti v spolkovej krajine Sasko Jörga Herolda, podľa ktorého Bakr spáchal samovraždu. Incident sa mal podľa neho stať v stredu večer. Prípad sa momentálne vyšetruje.

 

Minister spravodlivosti spolkovej krajiny Sasko Sebastian Gemkow poskytne k okolnostiam samovraždy 22-ročného sýrskeho utečenca vo väzobnej väznici v Lipsku vyhlásenie na tlačovej konferencii dnes o 11.00 h, doplnila DPA. Krátko po zverejnení správy o smrti Džábira Bakra vyjadrilo niekoľko nemeckých politikov počudovanie nad tým, ako sa mohol zabiť podozrivý, pri ktorom polícia vedela, že sa môže pokúsiť o samovraždu. "Ako sa môže nájsť obesený niekto, kto má byť pod stálym dohľadom?" zverejnil na svojom účte na Twitteri poslanec pre zelených Tobias Lindner.

 

Obhajca podozrivého Sýrčana Alexander Hübner označil smrť svojho klienta za "justičný škandál". Pracovníci zariadenia v Lipsku o samovražednom riziku v Bakrovom prípade vedeli. Obvinený už skôr vo svojej cele rozbil žiarovky a manipuloval s elektrinou, povedal Hübner pre magazín Focus Online. Šéf väznice, kde sa Bakr nachádzal, Hübnerovi podľa jeho slov v stredu telefonicky potvrdil, že 22-ročný mladík je pod stálym dohľadom.

 

Denník Bild však v tejto súvislosti napísal, že Bakra dozorcovia kontrolovali iba zhruba každú hodinu.

 

Bakr sa uškrtil tak, že priviazal svoje tričko k mrežiam väzenskej cely. Rolf Jacob - šéf väznice, kde bol Sýrčan zadržiavaný - dnes novinárom v Drážďanoch povedal, že dozorca vo výcviku kontroloval väzňa o 19.30 h a keď sa vrátil na ďalšiu kontrolu o 19.45 h, našiel Bakra mŕtveho, uškrteného tričkom priviazaným k tyčiam mreží v prednej časti cely. Šéf väznice Jacob potvrdil správy, že Bakr zničil v utorok 11. októbra svietidlo vo svojej cele, ale "nebolo to interpretované ako pokus o samovraždu". Prívod elektriny do cely následne prerušili. Jacob uviedol, že odborníci, ktorí posudzovali Bakra po príchode do väznice, oznámili, že existuje riziko samovraždy, ale nepovažovali ho za naliehavé. "Toto sa nemalo stať, aj keď sme urobili všetko, čo bolo v našich silách, aby sme tomu zabránili," povedal minister Gemkow.

 

Agentúra DPA upozornila, že po samovražde muža podozrivého z prípravy útoku sa ešte zvýši tlak na policajné orgány v spolkovej krajine Sasko. Kompetentnosť úradov sa stala terčom kritiky po tom, ako sa zistilo, že im unikol z bytu na sídlisku vo východonemeckom meste Chemnitz, ktorý sa v sobotu chystali prehľadať a v ktorom sa neskôr našli výbušniny.

 

Šéf nemeckých tajných služieb - Spolkového úradu pre ochranu ústavy - Hans-Georg Maassen v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung uviedol, že Bakr bol s plánovaním útoku tak ďaleko, že ho mohol spáchať v priebehu niekoľkých nasledujúcich dní.

 

Džábira Bakra, 22-ročného sýrskeho občana, ktorému bol v Nemecku udelený azyl, zadržali v pondelok po dvojdňovom pátraní v Lipsku po tom, ako ho ďalší traja Sýrčania spútali v byte a zalarmovali políciu.

 

Zo Sýrčanov sa medzičasom stali v Nemecku hrdinovia. Bakr však podľa informácií agentúry DPA počas výsluchu týchto utečencov obvinil z toho, že o plánovanom útoku vedeli už skôr. Prokuratúra pravdivosť citovaných obvinení dosiaľ nepotvrdila. Neuviedla ani to, či utečencov posudzujú ako svedkov alebo podozrivých.

 

V Bakrovom byte v meste Chemnitz sa v sobotu našli výbušniny. Do Nemecka prišiel Bakr vlani. Nemecké média zverejnili informácie o jeho kontaktoch s teroristickou skupinou Islamský štát (IS).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies