Justiční odborári trvajú na zvýšení platov zamestnancov

NETKY.SK • 17 Apríl 2013, 10:26 • 2 min
Justiční odborári trvajú na zvýšení platov zamestnancov

BRATISLAVA - Rada predsedov Odborového zväzu justície (OZJ) v SR nesúhlasí s použitím peňazí zo zmrazenej valorizácie platov sudcov na vykrytie 5-percentného viazania osobných výdavkov.

slovakia

left justify in out

Odborári pripomínajú, že v roku 2012 bolo 10-percentné viazanie osobných výdavkov a nedošlo ani k hromadnému prepúšťaniu zamestnancov justície, ani k znižovaniu platov.

 "OZJ v SR naďalej trvá na zvýšení platov zamestnancov justície spätne od januára 2013," uvádza sa v odborárskom uznesení, ktoré poskytla ich predsedníčka Marta Božková. Zo zmrazenej valorizácie platov sudcov vo výške 1 573 878 eur by podľa Božkovej pripadlo 29 eur na každého jedného zamestnanca v justícii mesačne. Táto suma tvorí v priemere štyri percentá z platu zamestnancov v hrubom a pokryla by čiastočne infláciu za rok 2012. "Opätovne preto apelujeme na Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR a Ministerstvo financií SR, aby vyvíjali také kroky, ktoré budú viesť k zvýšeniu platov zamestnancov justície ešte v roku 2013," dodali odborári v uznesení. V novembri 2012 sa OZJ v SR zaviazala uprednostniť konštruktívny dialóg pred nátlakovými akciami a ministerstvu spravodlivosti predložila v októbri 2012 ako aj v januári 2013 a v marci 2013 opatrenia na šetrenie finančných prostriedkov. "Do dnešného dňa nebola zo strany MS SR predstavená koncepcia na riešenie dlhodobých problémov zamestnancov justície, najmä ich mzdového ohodnotenia," uviedla. OZJ v SR je podľa odborárskej predsedníčky aj naďalej prístupná viesť konštruktívny dialóg. Pritom však pripomína, že štrajková pohotovosť zamestnancov justície stále trvá a vedenie dialógu nestačí. Výsledkom rokovania zástupcov MS SR a OZJ v SR je vytvorenie pracovnej skupiny spoločne so zamestnancami justície z praxe na zlepšenie ich situácie.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec opäť rokoval so zástupcami OZJ v SR 10. apríla o platovej situácii zamestnancov súdov. Informoval ich o finančných možnostiach rezortu v oblasti udržania zamestnanosti. Minister podľa Božkovej opäť potvrdil, že Ministerstvo spravodlivosti SR neplánuje hromadné prepúšťanie ani znižovanie platov zamestnancov súdov. „Zamestnanci súdov sú neodmysliteľnou zložkou justície, bez ktorých by súdy nemohli fungovať. Preto vyvíjam maximálne úsilie, aby sa platov týchto ľudí päťpercentné šetrenie v rezorte nedotklo,“ povedal podľa Božkovej na rokovaní minister. Borec odborárom potvrdil, že všetky prostriedky, ktoré sa podarilo ušetriť v rámci zmrazenia valorizácie platov sudcov, budú v plnom rozsahu použité v prospech zamestnancov justície. Ide o spomínaných 1 573 878 eur. Chýbajúcu čiastku finančných prostriedkov vo výške 671 554 eur nateraz vykryjú z rezervy kapitoly Ministerstva spravodlivosti SR. Potom budú nasledovať rokovania s Ministerstvom financií SR. Súčet týchto súm predstavuje päťpercentné viazanie osobných výdavkov v roku 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona