Justiční odborári píšu ministrom aj premiérovi

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 12:21 • 2 min
Justiční odborári píšu ministrom aj premiérovi

BRATISLAVA – Justiční odborári nevedia, v akom štádiu sú rokovania ministra spravodlivosti Tomáša Boreca a ministra financií Petra Kažimíra o úprave tohtoročného rozpočtu pre rezort justície.

slovakia

left justify in out

Navŕšenie finančných prostriedkov o 25 percent pre justíciu je pritom jednou z podmienok odborárov, za ktorú štrajkovali vo februári. Ministri sa dohodli, že budú rokovať o úprave rozpočtu pre ministerstvo spravodlivosti už na začiatku decembra. Borec vtedy uviedol, že po schválení rozpočtu si v pokoji sadnú a prejdú celú kapitolu ministerstva spravodlivosti, aby našli tie problémy, ktoré tam dlhodobo sú. Opakovane totiž na konci roka rezort justície nemá dostatok prostriedkov na mzdy zamestnancov a aj iné záväzky.


Šéfka justičných odborov Marta Božková pre agentúru SITA uviedla, že predsedníctvo odborov sa rozhodlo napísať ministrom list s oficiálnou žiadosťou o informácie o tom, ako prebiehajú rokovania a kedy bude známy ich výsledok. Po februárovom jednodňovom štrajku odborári uviedli, že do 10. apríla chcú vedieť výsledky rokovaní medzi ministrami. Ak dovtedy nebudú vedieť, o koľko a kedy sa rozpočet navŕši, 12. apríla na rokovaní rady predsedov odborových organizácií rozhodnú o ďalšom postupe, pripravujú sa na časovo neobmedzený štrajk. Božková uviedla, že na budúci týždeň začnú predsedovia okresných odborových organizácií zisťovať účasť zamestnancov na časovo neobmedzenom štrajku.


Rokovania medzi ministerstvami a ministrami stále prebiehajú. Všetky potrebné informácie poskytneme až po ich skončení, povedal minulý týždeň minister spravodlivosti na pôde Národnej rady SR. Minister Borec je optimista a verí, že sa tak stane čoskoro. Šéf rezortu justície chce, aby sa našli prostriedky na aspoň čiastočné zvýšenie platov v súdnej administratíve, aby tieto platy zodpovedali odbornej náročnosti ich práce.


Odborári sa rozhodli napísať list aj premiérovi Robertovi Ficovi a žiadajú ho opätovne o prijatie. Zároveň pripravujú list pre prezidenta Andreja Kisku, kde ho chcú informovať o aktuálnej situácii.
Vo februári štrajkovalo vyše 3 700 zamestnancov justície. Do práce nenastúpilo vyše 90 percent zamestnancov súdov a niekoľko stoviek z nich prišlo na protest do Bratislavy. Základný chod súdov zabezpečovalo predovšetkým vedenie súdov a sudcovia, ktorí podľa ústavy nemajú právo na štrajk. Odborový zväz justície je od roku 2011 v štrajkovej pohotovosti, počas ktorej jeho zástupcovia viedli mnohé rokovania na zlepšenie situácie v justícii.


Odborárom ide o zvýšenie rozpočtu ministerstva spravodlivosti minimálne o 25 percent, zabezpečenie materiálno-personálneho a ekonomického chodu súdov, okamžité prijatie osobitného zákona o postavení zamestnancov v justícii a zlepšenie sociálno-ekonomickej situácie zamestnancov justície. Minister Borec vo februári vylúčil, že by sa s ministrom financií nedohodol. Zopakoval, že podporuje ciele odborárov, ale nesúhlasí s formou, akú si vybrali na ich dosiahnutie. Podporu požiadavkám odborárov vyslovilo aj Združenie sudcov Slovenska, Združenie Za otvorenú justíciu, Súdna rada SR, ako aj sudcovské rady pri súdoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona