Justícia podľa ministra Borca nie je v poriadku, treba ju riešiť

NETKY.SK • 19 December 2012, 08:02 • 2 min
Justícia podľa ministra Borca nie je v poriadku, treba ju riešiť

Justícia podľa ministra Borca nie je v poriadku, treba ju riešiť - Politika Všetci sa zhodneme, že justícia nie je v poriadku a treba ju riešiť, no nie je to téma dneška, ale je tu už dlho. Po skončení rozpravy k Správe o základných otázkach justície to n

slovakia

left justify in out

imgVšetci sa zhodneme, že justícia nie je v poriadku a treba ju riešiť, no nie je to téma dneška, ale je tu už dlho. Po skončení rozpravy k Správe o základných otázkach justície to na záver 14. rokovacieho dňa 11. schôdze parlamentu vyhlásil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

"Keď som išiel do vlády, uvedomil som si, že názov ministerstva spravodlivosti je trochu zavádzajúci. Malo by sa volať ministerstvo správy súdov a väzenstva. Existuje tu totiž jeden vážny rozdiel medzi výkonnou a súdnou mocou. Ja dohliadam na kvalitu jednotlivých vedúcich funkcionárov súdov a tiež mám oprávnenia vo vzťahu k disciplinárnym konaniam," vysvetlil. Borec uistil, že chystá viaceré zásadné kroky na zlepšenie stavu justície, ale nejaký čas to potrvá.

Jozef Viskupič (OĽaNO) ako posledný rečník v rozprave povedal, že upokojovanie situácie v justícii, za čo Boreca chváli vládny Smer-SD, nie je vhodné. "Skôr naopak. Nemyslím si, že to hašterenie v minulosti bolo samoúčelné. Bol tu obrovský spor medzi vedením Najvyššieho súdu SR a ministerstva spravodlivosti a nemyslím si, že bol samoúčelný. Tu by nikto nemal byť pokojný," myslí si Viskupič.

Záver celodennej rozpravy bol poznačený roztržkou medzi hŕstkou prítomných opozičných poslancov, ktorí si vyčítali, že ich je v sále tak málo. Rokovanie sa totiž konalo aj po 19. hodine, keď tradične zasadnutie pléna končí.

Rozprava k Správe o základných otázkach justície trvala celý deň, vystúpilo v nej 19 prevažne opozičných poslancov. Jej výsledkom má byť uznesenie, ktorým parlament zoberie správu ministra spravodlivosti Boreca na vedomie. Hlasovať sa však bude až v stredu (19. 12.).

Ráno bude snemovňa pokračovať rokovaním o rozpočtoch inštitúcií ako Fondu národného majetku, Sociálnej poisťovne a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Následne sa v druhom čítaní začne rozprava o širokodiskutovanej novele zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie. Posledná schôdza v tomto roku by mala skončiť po 17. hodine hlasovaním. Body, ktoré parlament neprerokuje, sa majú presunúť na januárové zasadnutie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona