Odborári pripravia svoj návrh na zvyšovanie platov

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 14:41 • 2 min
Odborári pripravia svoj návrh na zvyšovanie platov

BRATISLAVA - Odborový zväz justície v SR v najbližšom období pripraví a predstaví ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej ich predstavu o zvyšovaní platov všetkých zamestnancov v justícií.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytla predsedníčka justičných odborárov Ingrid Vrkočová.

 

Ako sa v správe uvádza, s ministerkou na túto tému rokovali a vítajú jej reformné úsilie, aj keď niektoré vízie sa im javia ako ťažko realizovateľné. Odborárom však chýba jasný plán, akým spôsobom, tempom a v akej výške budú zvyšované platy všetkých zamestnancov justície.


Ako sa uvádza v tlačovej správe, väčšina zamestnancov v justícii má príjem na hranici chudoby. Priemerný plat zamestnanca v justícií je približne 700 eur v hrubom. Nominálna hodnota priemerného platu v hospodárstve za posledný štvrťrok 2015 bola 883 eur.

 

"Naša požiadavka, aby sa platy v justícií v priebehu dvoch rokov dostali na úroveň 1,3 násobku je preto úplne opodstatnená, ak si uvedomíme, že väčšina zamestnancov má vysokoškolské vzdelanie," zdôrazňuje sa v stanovisku odborárov.

 

Dôsledkom nízkeho ohodnotenia a vysokej zaťaženosti zamestnancov je vysoká fluktuácia a nedostatok odborne a morálne erudovaných ľudí, čo je vzhľadom na dôležitosť a význam justície v spoločnosti absolútne neprípustné, píšu justiční odborári.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona