Jurzyca: Štát pridáva upadajúcim sektorom, perspektívnym berie

NETKY.SK • 23 November 2016, 18:31 • 2 min
Jurzyca: Štát pridáva upadajúcim sektorom, perspektívnym berie

BRATISLAVA – Do poľnohospodárstva a priemyslu smeruje stále viac peňazí z rozpočtu, no počty zamestnancov v týchto oblastiach sa neustále znižujú. Upozornil na to počas rozpravy k návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok v Národnej rade (NR) SR opozičný poslanec Eugen Jurzyca (SaS).

slovakia

left justify in out

"Nehovorím, že tieto sektory si nezaslúžia pomoc, ale dlhodobé trendy treba akceptovať a nepriečiť sa im," zdôraznil Jurzyca. Na druhej strane, počet zamestnancov narastá v službách.

 

Čiže viac ľudí pracuje napríklad v cestovných kanceláriách, ako účtovníci a podobne. Upozorňuje preto na fakt, že v podobe daní sa berú peniaze zo sektorov, ktoré perspektívne rastú a presúvajú sa do tých, ktoré naopak dlhodobo klesajú.

 

Rozpočet označil za zrkadlo ekonomiky a teda spoločnosti ako celku. Apeloval pritom na lepšie priblíženie štruktúry rozpočtu ľuďom. Zároveň sa pridal k viacerým opozičným politikom, ktorí kritizovali posúvanie cieľa dosiahnuť vyrovnané hospodárenie. Z roku 2017 sa tento cieľ aktuálne presunul na rok 2019, upozornil.

 

Aj podľa Eduarda Hegera (OĽaNO-NOVA) je smutné, že na Slovensku je vôbec po prvý raz plánovaný vyrovnaný rozpočet až na rok 2019. Želal by si, aby sa takýto cieľ podarilo naplniť skôr. Ako príklad pre Slovensko uviedol Českú republiku, kde sa už vyrovnané hospodárenie podarilo dosiahnuť. "Nemôžeme sa spoliehať na to, že kríza tu nebude," upozornil poslanec.

 

Donekonečna sa podľa neho nedá prejedať všetko, čo máme. Vyzdvihol však vyšší výber daní, čo prináša príjmy do rozpočtu.

 

Poslanec koaličného Smeru-SD a predseda finančného výboru parlamentu Ladislav Kamenický uznáva, že Česko urobilo krok vpred, čo sa týka vyrovnaného rozpočtu. Z dlhodobého hľadiska sú však podľa neho investície tým ťahúňom, ktorý prináša rast ekonomiky a zamestnanosť. Jurzyca mu ale oponoval, že prvoradé by malo byť to, aby boli efektívne už existujúce investície. Až potom nech sa krajina snaží o ďalšie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona