Jurzyca: Konflikt medzi lekármi a Dôverou ohrozuje pacientov

NETKY.SK • 2 Október 2017, 12:38 • 2 min
Jurzyca: Konflikt medzi lekármi a Dôverou ohrozuje pacientov

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita (SaS)je znepokojená stupňujúcim sa sporom medzi zdravotnou poisťovňou Dôvera a Zväzom ambulantných poskytovateľov, ktorý môže vyústiť do chaosu, a teda ohrozenia zdravotnej starostlivosti státisícov občanov.

slovakia

left justify in out

V utorok majú zástupcovia lekárov informovať o situácii členov Výboru NR SR pre financie a rozpočet. Jeho členovia za SaS Eugen Jurzyca a Jozef Rajtár očakávajú, že svoje výhrady k ZP Dôvera podložia vierohodnými dátami. "Osobitne nás bude zaujímať porovnanie cien, aké za rovnaké výkony ponúka ambulanciám štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá dnes realizuje ozdravný plán," povedal poslanec Jurzyca.

 

Zväz ambulantných poskytovateľov vyčíta ZP Dôvera odmeňovanie na základe koeficientov kvality, ktoré zvýhodňujú lekárov, predpisujúcich menej liekov, robiacich menej výkonov. Hoci sú tým pre poisťovňu lacnejší, podľa zväzu to má negatívny vplyv na pacientov. "Aj túto výhradu by mal zväz doložiť konkrétnymi zisteniami. Prioritou zdravotnej starostlivosti nie je šetriť peniaze poisťovni, ale ani zbytočne míňať peniaze z verejného zdravotného poistenia. Prioritou je efektívne vyliečiť pacientov," uviedol poslanec Rajtár.

 

Podľa poslancov SaS sa konflikt medzi Dôverou a Zväzom ambulantných poskytovateľov dostal do fázy, ktorá by mala zaujímať aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a ministerstvo zdravotníctva. "Na výbore očakávame účasť zástupcov oboch inštitúcií," uzavrel E. Jurzyca.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies