Jurinová: Predstavitelia vlády sa správajú k ombudsmanke ponižujúco

NETKY.SK • 17 Január 2014, 10:40 • 2 min
Jurinová: Predstavitelia vlády sa správajú k ombudsmanke ponižujúco

BRATISLAVA - Podpredsedníčka parlamentu a poslankyňa Erika Jurinová (OĽaNO) považuje za ponižujúci spôsob, akým sa správajú predstavitelia vlády voči verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej.

slovakia

left justify in out

Tá minulú stredu nedostala na rokovaní kabinetu slovo, keď chcela hovoriť o opatreniach, ktoré rezortu vnútra navrhla po preskúmaní policajného zásahu v rómskej osade Budulovská v Moldave nad Bodvou z leta minulého roka. "Neviem si predstaviť, že by sa podobným spôsobom k správe verejného ochrancu práv postavila vláda niektorého iného demokratického štátu,“ uviedla Jurinová. Podpredsedníčka NR SR už dlhší čas vníma napätie medzi súčasnou vládou, vládnou stranou Smer–SD a verejnou ochrankyňou práv Janou Dubovcovou, čo sa podľa nej prejavuje nekorektnosťou voči nej a zároveň aj úradu, ktorý reprezentuje. „Ombudsman je ústavný činiteľ a bol zvolený Národnou radou SR. Všetci ústavní činitelia sú povinní rešpektovať sa a v súlade so svojimi kompetenciami konať, vzájomne komunikovať a spolupracovať," poznamenala Jurinová.

Erika Jurinová so znepokojením prijala informáciu o priebehu rokovania vlády z 8. januára tohto roku. „Kabinet ignoroval informácie zo správy o zásahu polície v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou a minister Kaliňák nazval ombudsmanku klamárkou. Po zverejnení informácie o začatí trestného stíhania vo veci podozrenia zo spáchania trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa, ublíženia na zdraví a porušovania domovej slobody si myslím, že je na mieste, aby sa pán minister vnútra za svoje nevhodné správanie ospravedlnil. Vládna strana Smer–SD si zakladá na budovaní imidžu slušnej a sociálnej strany, tak nech sa podľa toho zachová,“ dodala Jurinová. Funkcia verejného ochrancu a aktivity, ktoré robí, by si podľa Jurinovej zaslúžili viac pozornosti a podpory, a to najmä od ústavných orgánov a odbornej verejnosti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona