Jurinová: Pőtheová nemá skúsenosti pre Úrad na ochranu osobných údajov

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 10:02 • 2 min
Jurinová: Pőtheová nemá skúsenosti pre Úrad na ochranu osobných údajov

BRATISLAVA - Bývalá šéfka komunikačného oddelenia parlamentu Soňa Pőtheová nie je dobrá kandidátka na post šéfa Úradu na ochranu osobných údajov. Myslí si to podpredsedníčka Národnej rady SR Erika Jurinová z OĽaNO. O novom šéfovi úradu má rozhodovať parlament vo štvrtok 14. mája.

slovakia

left justify in out

"Soňa Pőtheová v žiadnom prípade nemá na to potrebné kvalifikačné predpoklady. Jej nominácia je ďalším príkladom nominácie spriaznených osôb strany Smer do vysokých štátnych funkcií," povedala Jurinová.

 

V životopise nominantky nevidí skúsenosti potrebné na riadenie úradu. "Nachádzam tu síce moderovanie nejakej relácie, pôsobenie v Národnej rade ako novinárka a za pána Pašku pôsobenie na mediálnom oddelení, skúsenosti s nejakými mediálnymi školeniami pre skupinu PENTA, ale ani jedna z jej pozícií nezahŕňala relevantné skúsenosti pre prácu predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov," zdôraznila Jurinová.

 

Pripomína, že pôvodný zákon o ochrane osobných údajov z roku 2002 vyžadoval, aby sa šéfom Úradu na ochranu osobných údajov mohla stať iba osoba s desaťročnou praxou v oblasti informatiky alebo práva. V novom zákone z roku 2013 táto požiadavka vypadla. Napriek tomu je toto vzdelanie podľa Jurinovej mimoriadne potrebné.

 

Podpredsedníčka parlamentu upozorňuje, že úrad má rozsiahle právomoci a oprávnenia. "Jeho inšpektori môžu napríklad vstupovať do budov alebo miestností prevádzok a zariadení, kontrolovať citlivé písomnosti, údaje, informácie, údaje spracúvané na pamäťových médiách, zdrojové kódy programov, odoberať tieto materiály a podobne. Aj preto je mimoriadne dôležité, aby tomuto úradu šéfovala kvalifikovaná osoba," vyhlásila Jurinová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies