Jurinová: Odsudzujem barbarské praktiky, ktoré chcú zničiť slobodu a mier

NETKY.SK • 15 Júl 2016, 14:56 • 2 min
Jurinová: Odsudzujem barbarské praktiky, ktoré chcú zničiť slobodu a mier

BRATISLAVA - Poslankyňa Národnej rady (NR) SR a predsedníčka parlamentného výboru pre ľudské práva a menšiny Erika Jurinová (OĽANO-NOVA) odsudzuje konanie a všetky barbarské praktiky, ktoré chcú zničiť to, čo si Európa po stáročiach vojen vybudovala, teda slobodu a mier. Reaguje tým na útok, pri ktorom nákladné auto vrazilo vo štvrtok (14.7.) do davu ľudí oslavujúcich sviatok dobytia Bastily v prístavnom meste Nice na juhovýchode Francúzska.

slovakia

left justify in out

"Európska kultúra stojí na základoch kresťanstva, ktoré nenabáda ľudí k nenávisti, ale k láskavosti a tolerancii. Sme však vo vojne so silami, ktoré nerešpektujú hodnoty demokracie, slobody, náboženského vyznania. Vyvolávanie strachu a rozvirovanie vášní len povzbudzuje extrémizmus," hovorí poslankyňa. Je presvedčená, že ľudia by mali byť viac citliví na dianie okolo seba. Zároveň by im malo záležať nielen na osobnej bezpečnosti, ale aj bezpečnosti a solidarite všetkých, ktorí chcú spolu žiť v mieri bez ohľadu na farbu pleti alebo náboženské vyznanie.

 

Poslankyňa zároveň vyjadrila veľký smútok nad tragédiou a úprimnú sústrasť všetkým pozostalým a priateľom obetí. "Svojimi životmi opäť zaplatili nevinní ľudia, ktorých jedinou chybou bolo, že sa zúčastnili na oslavách štátneho sviatku Francúzska, ktoré dalo svetu ideály slobody, rovnosti a bratstva. Svojím pokojom však platíme všetci," dodala Jurinová.

 

Počas sviatku Dňa Bastily, vo štvrtok 14. júla, vrazil útočník s nákladným autom do davu ľudí, ktorí si prišli pozrieť ohňostroj v prístavnom meste Nice na juhovýchode Francúzska. K útoku došlo okolo 22.30 h na rušnom bulvári Promenade des Anglais, kde boli v tom čase tisíce ľudí, vrátane veľkého množstva turistov a miestnych obyvateľov. Starosta Nice Christian Estrosi uviedol, že útok neprežilo najmenej 84 ľudí, medzi ktorými je asi desať detí.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies