Jurinová: Odmietnutie inicatívy Jeden z nás bolo nebezpečným precedensom

NETKY.SK • 8 Október 2014, 17:03 • 2 min
Jurinová: Odmietnutie inicatívy Jeden z nás bolo nebezpečným precedensom

BRATISLAVA - Odmietnutie občianskej iniciatívy Jeden z nás (One of Us) zo strany Európskej komisie (EK) bol precedens, ktorý môže zlikvidovať mechanizmus občianskej iniciatívy.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej besede to uviedla podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová (OĽaNO). 
     

Od roku 2012 majú občania EÚ možnosť podieľať sa prostredníctvom nástroja občianskej iniciatívy na tvorbe európskej legislatívy. Cieľom iniciatívy "Jeden z nás" je zakázať, aby sa z európskeho rozpočtu financovali aktivity, pri ktorých dochádza k deštrukcii ľudského embrya. Organizátori vyzbierali okolo 1.800.000 platných podpisov. Komisia iniciatívu vetovala.
     

"Ignorácia občianskej iniciatívy bola precedensom, ktorý môže mechanizmus občianskej iniciatívy úplne zabrzdiť alebo zlikvidovať. Na čo je potom mechanizmus občianskej iniciatívy, ak sa Európska komisia rozhodne ignorovať hneď druhú najväčšiu iniciatívu. Na čo potom bola takáto možnosť," uviedla Jurinová.
     

Jurinová sa ešte v septembri obrátila listom na slovenských europoslancov, aby sa pri vypočúvaní navrhovaných eurokomisárov zaujímali aj o iniciatívu a jej opätovné prehodnotenie zo strany zodpovedných komisárov. "Bez hlasu občanov je skutočne nebezpečenstvo, že EÚ bude nedemokratickým, elitným združením, ktorý pre občanov nebude mať žiadny zmysel," zdôraznila Jurinová. Okrem toho podpredsedníčka parlamentu vyzvala europoslancov, aby sa pýtali budúcich eurokomisárov na rešpektovanie princípu subsidiarity v rámci legislatívneho procesu EÚ.
     

Organizátori iniciatívy v súčasnosti žiadajú, aby bolo rozhodnutie EK anulované. Obrátili sa preto na Všeobecný súd Európskej únie v Luxemburgu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies