Jurinová: Občas zabúdame, aké hrozné to bolo v časoch neslobody

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 16:21 • 2 min
Jurinová: Občas zabúdame, aké hrozné to bolo v časoch neslobody

BRATISLAVA - Národnú radu Slovenskej republiky dnes (10.7.) navštívila skupina kubánskych aktivistov a novinárov, spolupracovníkov jednej z najznámejších kubánskych osobností Yoani Sánchez. Spoločne pripravujú nezávislé internetové noviny 14y Medio, ktorých ambíciou je pravdivo informovať o dianí na Kube.

slovakia

left justify in out

V slovenskom parlamente ich prijala podpredsedníčka Národnej rady Erika Jurinová a poslankyňa Janka Šípošová (obe OĽaNO). Obe sa špecializujú na ľudskoprávnu problematiku a tak bol ich záujem o kubánsku návštevu pochopiteľný. Napokon – nebola to prvá návšteva z krajiny, kde vládne nedemokratický režim, ktorú na pôde parlamentu prijali. „Pre nás je veľmi dôležité počúvať vaše príbehy, pretože na Slovensku sme akosi prirýchlo zabudli na to, ako sme žili v čase neslobody“, uviedla Erika Jurinová v reakcii na to, ako hostia popisovali podmienky na Kube a dodala: „Odporúčam vám, aby ste sa, keď dôjde vo vašej krajine k skutočnej zmene režimu, riadne vyrovnali s minulosťou. Na Slovensku sme to do dnes nespravili a z toho plynú mnohé problémy“.
     

Obe  – Erika Jurinová aj Janka Šípošová – sa živo zaujímali o súčasnú situáciu na Kube. Kubánci hovorili o tom, že postupne v krajine dochádza k zmenám, ale sú veľmi pomalé a len čiastkové. V obmedzenej miere už môžu Kubánci napríklad podnikať, ale pokiaľ ide o dodržiavanie ľudských práv – tam sa podľa nich nemení vôbec nič. Všetci traja – 36-ročná Luzbely Escobar Pérez, 26-ročný Victor Ariel González Celaya a 43-ročný Francis Sanchez Rodriguez – pridali mnohé príklady toho, ako ich prenasleduje polícia a ako sa im režim vyhráža. Na druhej strane spomenuli, že očakávania na zmenu režimu sú v krajine zo strany bežných ľudí výrazné. Janke Šípošovej ich rozprávanie pripomenulo situáciu v Československu po roku 1968, ale vyjadrila presvedčenie, že príbeh Kuby sa skončí inak ako vtedajšie udalosti v našej krajine a to aj preto, že kubánsky režim je výrazne osamotený, čo bolo na konci 60. rokov v Európe iné. „Ja sama som dcéra politického väzňa a tak si veľmi dobre viem predstaviť, ako s vami režim jedná“, uviedla Janka Šípošová.
     

Kubánci boli nadšení možnosťou navštíviť NRSR. Uviedli, že na Kube im do parlamentu zakázali chodiť – prístup tam majú len niekoľkí „vyvolení“. Ako inšpiráciu pre ich ďalšie pôsobenie označili príbeh Janky Šípošovej. „To, že na Slovensku je dnes poslankyňou v parlamente žena, ktorej rodina bola v komunistickom režime perzekvovaná, je pre nás veľkou nádejou“, dodala Luzbely Escobar Pérez.
     

Kubánci pricestovali na Slovensko na pozvanie občianskeho združenia Človek v ohrození. Do stredy budúceho týždňa sa budú stretávať s odborníkmi z oblasti médií, s aktívnymi novinármi a zástupcami slovenskej štátnej správy a samosprávy. Ich cieľom je získať zručnosti v budovaní občianskej spoločnosti a najmä v robení nezávislej žurnalistiky. To, že mohli vycestovať z krajiny, je jedným z mála zlepšení, ktoré nastali po stiahnutí sa Fidela Castra z verejného živote, keď funkciu prezidenta prebral jeho brat Rául Castro.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies