Jurinová a Figeľ vyzývajú odmietnuť stratégiu ľudských práv

NETKY.SK • 11 December 2014, 11:02 • 2 min
Jurinová a Figeľ vyzývajú odmietnuť stratégiu ľudských práv

BRATISLAVA - Podpredsedovia parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO) a Ján Figeľ (KDH) odmietajú návrh Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv.

slovakia

left justify in out

Obaja vyzvali premiéra Róberta Fica a vládu, aby dokument v tejto podobe nebol prijatý. Podľa nich univerzálne ľudské práva podľa procesu prijímania a implementácie pripomienok v tejto stratégii boli vážne porušované voči organizáciám a združeniam, ktoré sa na pripomienkovaní zúčastňovali. Dvojica politikov upozornila, že pripomienkové konanie trvalo dlho a bolo veľmi obsiahle, žiadne pripomienky a výhrady ale neboli akceptované. Svoje pripomienky pritom zasielali desiatky organizácií, osobností spoločenského života a predstavitelia cirkví.

 

Jurinová vyzvala listom predsedu vlády, aby text Celoštátnej stratégie ľudských práv v takomto znení stiahol, keďže jeho súčasná podoba a spracovanie už dva roky vyvoláva vlnu nespokojnosti a zbytočne polarizuje Slovensko. „Na poslednú chvíľu a bez príslušnej diskusie bola do textu stratégie doplnená úloha riešiť právnu úpravu nezosobášených párov, čiže registrované partnerstvá. Tvorcovia stratégie síce deklarovali participatívny prístup, ale toto predsa nie je spôsob, ako riešiť takú citlivú otázku, akou sú momentálne v našej spoločnosti registrované partnerstvá,“ uviedla podpredsedníčka NR SR pre agentúru SITA. Navyše podľa nej stratégia nedostatočne rieši mnohé kľúčové ľudskoprávne problémy a témy, ktoré Slovensko má. ,,Je mi to ľúto, ale stratégia ľudských práv nie je ani minimálnym spoločným menovateľom, na ktorom by sa naša spoločnosť mohla zhodnúť,“ dodala. 

 

Figeľ považuje stratégiu za neprijateľnú aj preto, lebo ide proti princípom obsiahnutým v slovenskej ústave. Podľa neho stratégia je v rozpore s prvým článkom ústavy, podľa ktorého je zakázaná viazanosť Slovenska na akúkoľvek ideológiu. Figeľ tvrdí, že stratégia je aj v rozpore s článkom 41, ktorý zakotvuje ochranu a podporu manželstva a rodiny. “Dôsledné rešpektovanie prirodzených ľudských práv je základom slobodnej spoločnosti a právneho štátu. Moc, ktorá deklaruje práva a toleruje či spôsobuje bezprávie, je proti ľuďom a nechráni dôstojnosť človeka," povedal Ján Figeľ. 

 

Celoštátna stratégia ochrany a podpory ľudských práv na Slovensku poputuje po troch rokoch práce na rokovanie vlády. Rada vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť ju v pondelok 1. decembra prijala a odporučila vláde na schválenie. Predseda rady Miroslav Lajčák ju do vlády pošle do 31. decembra, ďalej je v kompetencii jej predsedu, kedy ju na rokovanie zaradí. Aj napriek tomu, že ľudskoprávna rada vlády stratégiu odporučila, občianska komora rady za ňu hlasovala s podmienkou. Svoje vysvetlenie, resp. pripomienky mala zaslať do 5. decembra písomne predsedovi rady, tie budú následne priložené k dokumentu, ktorý pôjde na rokovanie vlády. Podľa člena za občiansku komoru ľudskoprávnej rady vlády Kálmána Petőcza je hlavným problémom stratégie to, že kladie malý dôraz na zodpovednosť štátu a aktívny prístup k implementácii ľudských práv. Podľa Miroslava Lajčáka, ktorý je predsedom rady vlády, nie je ideálnym dokumentom, no je najlepším možným, aký sa v slovenských podmienkach o ľudských právach nachádza. "Prijatím stratégie sa nič nekončí, jej prijatie sú nové výzvy, ktoré pred nami stoja,“ povedal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies