Jurij Gagarin – prvý muž vo vesmíre

NETKY.SK • 12 Apríl 2020, 14:19 • 2 min
Jurij Gagarin – prvý muž vo vesmíre

MOSKVA - Po prvom lete na obežnú dráhu v histórii ľudstva sa Gagarin vydal na medzinárodné turné. V deň kozmonautiky spomíname, ako človek, ktorý dobyl vesmír, cestoval po Zemi.

slovakia

left justify in out

Zahraničné cesty Juria Gagarina sa niekedy nazývajú aj "Misia mieru". Astronaut navštívil okolo 30 krajín, stretol sa s hlavnými predstaviteľmi štátov, hovoril s novinármi a obyčajnými ľuďmi. Každý chcel byť súčasťou jeho výkonu.

 

Prvou zastávkou bolo Československo. Jurij Gagarin letel do Prahy pravidelným letom, a keď cestujúci zistili, kto sedí vedľa nich, okamžite sa vrhli pre autogramy. Veliteľ posádky pozval Gagarina do kokpitu a nechal ho chvíľu pilotovať. V Československu astronaut navštívil zlievareň, kde mu pracovníci darovali sošku zlievarenského pracovníka – presne túto profesiu naštudoval Gagarin pred tým ako vstúpil do letectva a potom do astronautiky.

 

"Keď sa ma korešpondenti opýtali: Kde bolo teplejšie – vo vesmíre alebo tu? – Odpovedal som, že tu je teplejšie, pretože vo vesmíre teplota v kabíne je 20 stupňov, a tu je milión sŕdc a v celom Československu je niekoľko miliónov ľudí s teplotou 36,8 stupňov."

 

Jurij Gagarin bol dvakrát vo Fínsku. Prvýkrát tam zostal päť dní, počas ktorých sa stretol s prezidentom Fínskej republiky, Urho Kekkonenom, mnohými štátnikmi a verejnými činiteľmi, obyčajnými pracovníkmi, armádnymi veliteľmi, spisovateľmi a novinármi.

 

"Stretnutia boli priateľské a srdečné. Nemám slov, Fíni nie sú príliš výreční, ale o tom hovorili ich teplé úsmevy, silné a odvážne podanie ruky! Mnohí darovali nenáročné, ale urobené z celého srdca dary."

 

Ako spomínal Gagarin, Londýnčania pre neho usporiadali srdečné privítanie na letisku a po celej 20-kilometrovej ceste k budove sovietskeho veľvyslanectva. Astronaut mal možnosť oboznámiť sa nielen s obyčajnými Angličanmi, ale aj s kráľovskou rodinou.

 

"Raňajkoval som s kráľovnou v Buckinghamskom paláci. To bolo niečo! Kráľovná ma prijala dobre, bola zdvorilá. Hovorili sme s ňou o počasí, o vesmíre, o dojmoch. S princom som hovoril o pilotoch, o lietaní, o nových automobiloch...Kráľovnej som daroval knihu. Bola veľmi potešená a na pamiatku darovala mi rodinnú fotografiu." 

 

Let na druhú stranu Atlantického oceánu dosiahol takmer 40 tisíc kilometrov. Je to asi to isté, ako "Vostok" preletel na orbite Zeme. Jeden z Gagarinových kamarátov nazval ich cestu "obežnou dráhou mieru a priateľstva".

 

Kuba stretla IL-18 s Gagarinom na palube za silného dažďa. Napriek nepriaznivému počasiu obyvatelia Havany spolu s Fidelom Castrom, Ernestom Guevarom, prezidentom Osvaldom Dorticosom a ďalšími vodcami, pokojne stáli v daždi a čakali na sovietskeho astronauta. "Čo sa dalo robiť – z lietadla sa muselo vystúpiť pod lejakom tropického dažďa", spomínal Gagarin.

 

"Už v noci, pred rozlúčením sa s nami, mi Fidel Castro daroval uniformu vojaka revolučnej kubánskej armády. Na oplátku som mu daroval svoj letecký úbor. Okamžite si ho dal na hlavu a išiel v ňom nás odprevadiť na letisko."

 

Na svojej ceste do Brazílie navštívil Gagarin Rio de Janeiro, Sao Paulo a hlavné mesto Brasilia. Astronaut si spomínal na krásu neónových svetiel v Riu, keď jeho lietadlo letelo nad mestom neskoro v noci.

 

Na letisku v kanadskom Halifaxe stretli Gagarina podnikateľ Cyrus Eaton so svojou rodinou a veľvyslanec ZSSR v Kanade A.A.Harutyunyan.

 

Potom navštívil Gagarin mnoho ďalších krajín. Stal sa vzorom sovietskeho človeka. V nasledujúcich rokoch Gagarin už mal konkrétne diplomatické úlohy na nadviazanie vzťahov. Muž, ktorý nám otvoril nekonečný vesmír, sa stal poslom mieru na Zemi.

 

 

  




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies