Jurečka chce riešiť krízu: Českí poľnohospodári by nemuseli platiť zdravotné a sociálne odvody

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 16:14 • 2 min
Jurečka chce riešiť krízu: Českí poľnohospodári  by nemuseli platiť zdravotné a sociálne odvody

PRAHA - Česká vláda uložila ministrovi poľnohospodárstva Marianovi Jurečkovi, aby prišiel s novými spôsobmi riešenia krízovej situácie v živočíšnej výrobe, ovocinárstve a vo vinárstve. Ako dnes minister uviedol, možnosťou je zníženie daní či oslobodenie poľnohospodárov od odvodov na zdravotné a sociálne poistenie. Informoval o tom server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Chovatelia dobytka a ošípaných dlhodobo predávajú mlieko a mäso pod cenou a hrozí im rušenie chovov. Úrodu ovocia zasa poškodili jarné mrazy. "Najnovšie navrhujeme aj dočasné zníženie daní a oslobodenie od platieb sociálneho a zdravotného poistenia pre poľnohospodárske subjekty postihnuté krízou," povedal Jurečka.

 

Vinárom spôsobili aprílové mrazy škody na predpokladaných tržbách 1,4 miliardy Kč (51,81 milióna eur), ovocinárom okolo 400 miliónov Kč. Vinári majú poškodenú zhruba tretinu vinohradov, niektorí ale aj celé vinice. Ovocinári majú najviac zasiahnuté marhule a broskyne, zhruba 60 %, višne a čerešne sú zasiahnuté asi z polovice.

 

Ministerstvo už rozšírilo portfólio dotácií pre poľnohospodárov so živočíšnou výrobou. Reagovalo tak na prebytok mlieka na trhu. Ten vznikol po zavedení embarga na dovoz potravín do Ruska, čiastočne tiež zrušením mliečnych kvót v Európskej únii.

 

Straty príjmov v prípade českých prvovýrobcov sú v prípade producentov mlieka podľa ministerstva od 7 do 9 miliárd Kč, v prípade bravčového mäsa 3,3 miliardy Kč. Minister sa teraz snaží apelovať na českých občanov, aby jedli viac českých potravín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies