Juraj Šeliga končí vo funkcii podpredsedu parlamentu

NETKY.SK • 5 Máj 2021, 15:07 • 2 min
Juraj Šeliga končí vo funkcii podpredsedu parlamentu

BRATISLAVA - Juraj Šeliga dnes oznámil, že končí vo funkcii podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

Ospravedlnil sa všetkým občanom Slovenskej republiky za zlý príklad, ktorý im ako podpredseda Národnej rady spolu s kolegami dal. Podľa svojich slov by mohol hovoriť o tom, že to bolo pracovné stretnutie, že riešili napríklad očkovanie. Uznal, že pracovné stretnutie malo byť v oficiálnych priestoroch a nie v uzavretej časti kaviarne. Podotkol, že je na mieste vyvodiť voči sebe politickú zodpovednosť.

 



Šeliga spolu so straníckou kolegyňou Janou Žitňanskou a bratislavským županom Jurajom Drobom minulý týždeň porušili zákaz vychádzania, keď v nočných hodinách sedeli v podniku Klub pod lampou. 

 

Súvisiaci článok: Šeliga, Žitňanská a Droba porušili zákaz vychádzania! Do polnoci vysedávali v jednom bratislavskom podniku

 

„Mohol by som hovoriť o tom, že to bolo pracovné stretnutie, že sme riešili očkovanie, sociálne veci, komunálnu spoluprácu a podobne. To je pravda. Nebola to žiadna žúrka, neboli tam žiadni iní ľudia, bola to uzavretá časť. Ale faktom je, že takéto pracovné stretnutie malo byť v oficiálnych priestoroch," podotkol Šeliga. „Som si vedomý, že za chyby sa platí, a práve preto sme sa s pani Žitňanskou vzdali našich postov, ktoré sme mali vo vedení NR SR," dodal. Tvrdí, že vedenie strany o tom informoval v utorok 4. mája večer a poslanecký klub dnes ráno. Prípadnú pokutu je pripravený zaplatiť.

 

img
 

"Zlyhal som. Nie v tom, že som pracoval večer. Ale v tom, že miesto, kde sme sa stretli a kontext oslabuje vieru ľudí v protipandemické opatrenia," povedal Šeliga. Poslankyňa Jana Žitňanská sa vzdala funkcie predsedníčky výboru pre sociálne veci. Šeliga sa však nevzdá poslaneckého mandátu. Podľa neho je odstúpenie z postu podpredsedu Národnej rady dostačujúce. "Samozrejme, že sa hanbím, ale na druhej strane každý politik je človek. Aj ja robím chyby, ale keď ju urobím, tak považujem za chlapské postaviť sa jej čelom," povedal.

 

img

 

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová uviedla, že gesto Šeligu a Žitňanskej rešpektuje. Ako doplnila, o tom, kto ich vo funkciách nahradí, ešte diskusia vo vedení strany neprebehla.
 

Vzdelanie Juraja Šeligu

Šeliga absolvoval pomerne obšírne vzdelanie. Vyštudoval právnickú fakultu Trnavskej univerzity v Trnave, kde ďalej pôsobil ako interný doktorand na Katedre ústavného práva a teórie práva. Absolvoval štúdium morálnej a právnej filozofie v Kolégiu Antona Neuwirtha a politické vedy na John Jay Institute vo Philadelphii v USA. Stážoval v rôznych právnických kanceláriách, počas doktorandského štúdia pracoval v analytickom centre Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky.

 

Jeho zaujímavé spolupráce

V istom období bol asistentom poslanca KDH Pavla Abrhana. Spolupracoval s občianskym združením Via Juris na príprave projektu Za dobrú voľbu, ktorá spočívala v zmene spôsobu voľby ústavných sudcov za účelom väčšej transparentnosti a prísnejších kritérií na kandidátov. Neskôr sa začal angažovať v strane Za slušné Slovensko a zo združenia Via Juris odišiel.

 

V lete 2017 založil iniciatívu Pamätaj. Táto iniciatíva upozornila na problematickú novelu zákona o ÚPN a vyzývala na skúmanie totalitných režimov. V roku 2018 po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa stal spoluorganizátorom zhromaždení Za slušné Slovensko. Túto spoluprácu ukončil kvôli vstupu do politickej strany Za ľudí.

 

Politické aktivity

Juraj Šeliga spolu s Andrejom Kiskom a ďalšími ľuďmi 6. júna 2019 mediálne oznámili, že zakladajú politickú stranu Za ľudí. Podľa jeho slov sa vpolitike chcel zamerať najmä na ústavné právo, transparentnosť krajiny, ochranu práva, boj proti korupcii a ďalšie oblasti, ktorým sa venoval v minulosti ako občiansky aktivista.

 

V parlamentných voľbách vo februári 2020 kandidoval na treťom mieste kandidátky Za ľudí, získal 37 552 preferenčných hlasov a 4. miesto v strane. Za podpredsedu Národnej rady Slovenkej republiky bol zvolený poslancami 20. marca 2020. Stal sa členom Ústavnoprávneho výboru Národnej rady, a taktiež členom Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby. Vo funkcii podpredsedu Národnej rady skončil práve dnes.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies