Juraj Droba vracia do pléna rozvody dohodou formou notárskej zápisnice

NETKY.SK • 17 August 2014, 09:45 • 2 min
Juraj Droba vracia do pléna rozvody dohodou formou notárskej zápisnice

BRATISLAVA - Štát by mal umožniť rozvody manželských párov vzájomnou dohodou formou notárskej zápisnice. V novele zákona o rodine to presadzuje liberálny poslanec Juraj Droba (nezaradený). Právnou normou sa bude parlament zaoberať už na septembrovej schôdzi.

slovakia

left justify in out

Droba chce umožniť rozvod dohodou nielen bezdetným párom, ale aj manželom s dospelými deťmi. Poslanec možnosť rozviesť sa na súde ponecháva, párom však chce dať možnosť aj ľahšej cesty. "Všetci hovoríme o preťažení súdov, preto ich chcem odbremeniť od agendy, ktorú mať nemusia," vysvetlil pre TASR.
      

Droba je zároveň presvedčený, že schválenie novely zmierni šikanu občana zo strany štátu. "Ak sa dvaja ľudia kultivovane dohodnú na rozchode, nie je dôvod, aby im sudca kládol otázky," myslí si. Liberál zároveň odmieta protiargumenty, podľa ktorých manželstvo s tak jednoduchou možnosťou ukončenia stratí na vážnosti. "Je to argument kresťanskej loby. Vstúpiť do manželstva je predsa úplne jednoduché, je to neporovnateľne jednoduchšie, ako rozvod," dodal.
      

Rozvod dohodou však nebudú môcť využiť všetky páry. Možnosť sa má otvoriť len manželom, ktorí boli spolu aspoň rok a nemajú spoločné maloleté deti a ani maloleté deti zverené do náhradnej starostlivosti.
      

Naposledy sa o rozvodoch dohodou hovorilo v parlamente pred rokom. Vtedajší návrh SaS vyvolal búrlivú diskusiu. Július Brocka (KDH) napr. za niektoré vyhlásenia označil šéfa SaS Richarda Sulíka za sprostého. Podľa neho by mal návrh svoju logiku vtedy, keby bol na Slovensku nízky podiel rozvodov a bolo by ťažké sa rozviesť, tvrdil však, že opak je pravdou. Proti novele vystúpil aj poslanec vládneho Smeru-SD Otto Brixi. Pýtal sa, či smerujeme k tomu, aby sa ľudia brali cez e-mail a rozvádzali cez facebook. "V súčasnosti sa na Slovensku rozvádza 40 percent manželstiev, týmto počinom to bude 60 percent," povedal pred rokom. Liberáli novelu napokon stiahli s nádejou, že získajú podporu vládneho Smeru-SD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona